ANA SAYFAAna SayfaBİZE ULAŞINİletişim

BAĞLANTILARBağlantılar SİTE HARİTASISite Haritası SİTE İÇİ ARAMAArama

TMMOB


ADANA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KONYA ŞUBE MERSİN ŞUBE TEMSİLCİLİKLER
»Information (English) 

WEB SİTEMİZDE ÜYE GİRİŞİ VE ÖDEMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Üye Girişi yaparak kendinize ait iletişim, nüfus, eğitim vb. bilgileri görüp, bu bilgilerin yanlış veya eksik olanlarını düzenleyebilir...

      Çalışmalarımız

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Yazılı Basında Odamız

»Oda Görüşleri

»Hukuki Çalışmalar

»Çalışma Raporu

»Çalışma Programı

»SMM ve Büro Tescil

 
 

Yayınlar

 » SÜRELİ YAYINLAR

GIDA MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
SAYI: 44

Tüm Sayılar »

e-BÜLTEN
SAYI: 47-2019/BÜLTEN NO:7_

Tüm Sayılar »

ŞUBE e-BÜLTEN

 » KİTAPLAR

 
ET BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ
PROF. DR. AYDIN ÖZTAN

Tüm Kitaplar »

29 EYLÜL "KÜRESEL GIDA KAYBI VE İSRAFI FARKINDALIK GÜNÜ"

    Yayına Giriş Tarihi: 29.09.2020  Güncellenme Zamanı: 05.10.2020 09:55:26  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 29.09.2020 14:32:29

 

Gıda İsrafi, Emeğin İsrafıdır, Geleceğimizin İsrafıdır!

 

Çiftlikten çatala uzanan şüreçte üretilen gıdalar, sofraya gelene kadar gıda güvenliğinin sağlanmadığı koşullarda tüketimi sakıncalı hale gelebilmekte ve gıda kayıpları oluşmaktadır. Güvenilir gıdalar ise bilinçli alışveriş, uygun saklama koşullarını sağlama ve tüketim için doğru hazırlama teknikleri uygulanması gibi aşamalardaki ihmaller nedeniyle israf olmaktadır.

 

Çağımızın hastalığı aşırı ve lüks tüketim alışkanlığı gıdada israfı beraberinde getirmekte, gıdaya adil ulaşmanın önündeki en büyük engellerden birini oluşturmaktadır.

 

Gıda kaybı ve  israfının ülke ekonomilerindeki büyük yükü pandemi sürecinde artmış ve gıdaya erişim imkanını daha da kısıtlamıştır.

 

Bu koşullarda sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi herkes için ulaşılabilir kılmak oldukça zorlaşmıştır. Adil bir gıda dağılımı, gıdaya erişim hakkının olabilmesi ve israfın önlenmesi için;  tarımsal ürün planlaması yapılmalı, üreticinin doğru yöntemlerle desteklenip üretim süreçlerinde tutulması sağlanmalıdır. Ayrıca, dünya genelinde, yeterli gıdaya erişimin sağlanamamasında temel sorunun, adil olmayan gelir dağılımının olduğu da bilinmelidir. 

 

Yılda yaklaşık 1,3 milyar ton gıda çeşitli nedenlerle israf olmakta ve çöpe dönüşmektedir. Sadece bu israf olan gıdaların çöp olması engellense, dünya üzerinde açlık çeken 821 milyon insanı doyurabilmek mümkün olur.

 

Bu kapsamda BM Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) "Küresel Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü" olarak ilân ettiği ve bu yıl ilk kez anılacak olan 29 Eylül günü takvim yapraklarındaki bir tarih olmasın! 

 

Gıda israfı, emeğin israfıdır, geleceğimizin israfıdır! 

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu

 

 

Okunma Sayısı: 88

Tüm Haberler »

 

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

COPYRIGHT © 2020 TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTIYET MAH. KARANFİL-2 SOK. NO:49/10 KIZILAY / ANKARA
TEL: (+90) 312 418 28 26 - (+90) 312 418 28 46 - (+90) 312 418 28 47 - FAKS: (+90) 312 418 28 43
e-POSTA:

 

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.