ANA SAYFAAna SayfaBİZE ULAŞINİletişim

BAĞLANTILARBağlantılar SİTE HARİTASISite Haritası SİTE İÇİ ARAMAArama

TMMOB


ADANA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KONYA ŞUBE MERSİN ŞUBE TEMSİLCİLİKLER
»Information (English) 

WEB SİTEMİZDE ÜYE GİRİŞİ VE ÖDEMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Üye Girişi yaparak kendinize ait iletişim, nüfus, eğitim vb. bilgileri görüp, bu bilgilerin yanlış veya eksik olanlarını düzenleyebilir...

   ŞUBE GİRİŞ SAYFASIŞube Giriş Sayfası

      Şube İçeriği

»Şube Tarihçesi

»Şube Yönetim Kurulu

»Şube Çalışanları

»Çalışma Programı

»Çalışma Raporu

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Yazılı Basında Odamız

 

 

      Çalışmalarımız

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Yazılı Basında Odamız

»Oda Görüşleri

»Hukuki Çalışmalar

»Çalışma Raporu

»Çalışma Programı

»SMM ve Büro Tescil

 
 

Yayınlar

 » SÜRELİ YAYINLAR

GIDA MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
SAYI: 42

Tüm Sayılar »

e-BÜLTEN
SAYI: 38-2017/7

Tüm Sayılar »

İZMİR ŞUBE E-BÜLTEN
SAYI: 16

Tüm Sayılar »

 » KİTAPLAR

 
ET BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ
Prof. Dr. Aydın ÖZTAN

Tüm Kitaplar »

MESLEĞİMİZİN TEMEL AMACI İNSANLARIN SAĞLIKLI BESLENMESİDİR!

    Yayına Giriş Tarihi: 09.01.2013  Güncellenme Zamanı: 09.01.2013 16:08:16  Yayınlayan Birim: İZMİR ŞUBE  
 

BASININ VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE!                                                        

15.12.2012

  

MESLEĞİMİZİN TEMEL AMACI İNSANLARIN SAĞLIKLI BESLENMESİDİR!

Gıda mühendisi;

* Gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadarki tüm süreçlerde sağlığa uygun, güvenli ve kaliteli gıda üretilmesi,

* Gıda üretim teknolojilerinin geliştirilmesi,

* Gıda maddelerinin ambalajlanması ve depolanması,

* Üretilen gıdaların kalite kontrollerinin yapılması,

* Gıda alanında araştırma-geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesi  konularında görev ve sorumluluklar alan kişidir.

       • Ülkemizde kayıtlı gıda işletmesi sayısı 40 binden fazladır.

       • Dağıtım ve satış noktalarını da dikkate alırsak bu sayının 500 bini aştığını görüyoruz.

       • Yasa değişmeden önce gıda işletmelerinin tamamı otokontrolü sağlama adına gıda bilimi ve teknolojisi konusunda eğitim almış (Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi, Kimya Mühendisi vb.) teknik personel istihdam etmek zorundaydılar.

       • Yeni yasa ile birlikte bu uygulama iyice daraltılmış, 40 bin gıda işletmesinden 34 bininin teknik personel istihdam zorunluluğu ortadan kaldırılmış ve bu durumda binlerce gıda işletmesi güvenli gıda üretiminden yoksun bırakılmıştır.

       • Bu uygulama değişikliği ile birlikte gıda işletmeleri gıda mühendisi denetiminden uzaklaştırılmış, ayrıca sayıları binlerle ifade edilebilecek Gıda Mühendisi işini kaybetmiştir.

Bir de kamu denetimi penceresinden sürece bakmakta fayda var...

Halk sağlığı açısından gıda konusunda denetlenmesi gereken birim sayısının 500 bini aştığını belirtmiştik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu görevi 852‘si Gıda Mühendisi olmak kaydıyla 4.650 denetçiyle yürütmeye çalışmaktadır. Kamuda en önemli istihdam alanı olan bakanlığın 2011 yılı alımlarına bakıldığında hem kamu sağlığı hem de mesleğimiz açısından durumun daha da karanlık olduğu apaçık görülmektedir.                                        

Ziraat Mühendisi        5.069

Veteriner Hekim        2.279

Gıda Mühendisi          307

Yukarıdaki tabloya bakılarak denilebilir ki; "Gerçekleştirilen sınavda GIDA MÜHENDİSLERİ başarısız olmuştur."

Tam tersine yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonucu, sınavda 86 puan alan GIDA MÜHENDİSLERİ atanamazken, Ziraat Mühendisleri ve Veteriner Hekimlerin atanmak için 52 puan almaları yeterliydi...

"O halde Veteriner Hekimlik ve Ziraat Mühendisliği eğitimleri çok daha öncesinde başladığı için öğrenci alım kontenjanları Gıda Mühendisliği Bölümlerinden kat kat fazla olabilir!.."

Evet doğrudur...Ülkemizde Gıda Mühendisliği, Ziraat Mühendisliği‘nden 42 yıl, Veteriner Hekimlik‘ten 133 yıl  daha gençtir. Ancak öğrenci kontenjanlarına göz attığımızda durumun yine mesleğimiz aleyhine olduğunu görmekteyiz;

Açıklanan öğrenci kontenjanları aşağıdaki gibidir:

Veteriner Hekimlik    1.700

Ziraat Mühendisliği    3.500

Gıda Mühendisliği      3.700

Şu an sayımız 25.000‘i aşmış durumda...Yanı sıra 15.000‘in üzerinde Gıda Mühendisliği öğrencisi bulunuyor...

İstihdam olanağı olarak hem özel sektörde hem de kamuda süreç tamamen aleyhimize işlerken  öğrenci alımlarında

Gıda Mühendisliği kontenjanlarının her yıl enaz %15 artması sorunumuzu iyice çözümsüz hale getirecektir.

Diyoruz ki;

TOPLUMUN GÜVENLİ GIDA TÜKETME HAKKINI GÜVENCE ALTINA ALMAK İÇİN ÖNCELİKLE KAMUDA YETERLİ GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAMI İVEDİLİKLE SAĞLANMALIDIR.

* TÜKETİCİ SAĞLIĞINI KORUMAK AMACIYLA TEKNİK PERSONEL İSTİHDAM ZORUNLULUĞU 40BİN GIDA İŞLETMESİNİN TAMAMINI KAPSAMALIDIR.

GIDA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİNDE EĞİTİM KALİTESİNİ YOK EDEN VE İSTİHDAM SORUNUNU ÇÖZÜMSÜZ HALE GETİREN ÖĞRENCİ KONTENJAN ARTIŞLARI İLE YENİ BÖLÜMLERİN AÇILMASI BİRAN ÖNCE DURDURULMALIDIR.

KAMUDA GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAMI HALKIMIZIN HAKKIDIR!

TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ

Okunma Sayısı: 702

İzmir Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »
Tüm Basın Açıklamaları »

 

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

COPYRIGHT © 2017 TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTIYET CAD. NO:22/13 KIZILAY / ANKARA
TEL: (+90) 312 418 28 26 - (+90) 312 418 28 46 - (+90) 312 418 28 47 - FAKS: (+90) 312 418 28 43
e-POSTA:

 

Key İnternet Hizmetleri Ltd. Şti.