ANA SAYFAAna SayfaBİZE ULAŞINİletişim

BAĞLANTILARBağlantılar SİTE HARİTASISite Haritası SİTE İÇİ ARAMAArama

TMMOB


ADANA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KONYA ŞUBE MERSİN ŞUBE TEMSİLCİLİKLER
»Information (English) 

WEB SİTEMİZDE ÜYE GİRİŞİ VE ÖDEMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Üye Girişi yaparak kendinize ait iletişim, nüfus, eğitim vb. bilgileri görüp, bu bilgilerin yanlış veya eksik olanlarını düzenleyebilir...

   ŞUBE GİRİŞ SAYFASIŞube Giriş Sayfası

      Şube İçeriği

»Şube Tarihçesi

»Şube Yönetim Kurulu

»Şube Çalışanları

»Çalışma Programı

»Çalışma Raporu

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Yazılı Basında Odamız

 

 

      Çalışmalarımız

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Yazılı Basında Odamız

»Oda Görüşleri

»Hukuki Çalışmalar

»Çalışma Raporu

»Çalışma Programı

»SMM ve Büro Tescil

 
 

Yayınlar

 » SÜRELİ YAYINLAR

GIDA MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
SAYI: 42

Tüm Sayılar »

e-BÜLTEN
SAYI: 39-2017/8

Tüm Sayılar »

BURSA ŞUBE E-BÜLTEN
SAYI: 4

Tüm Sayılar »

 » KİTAPLAR

 
ET BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ
Prof. Dr. Aydın ÖZTAN

Tüm Kitaplar »

BİLMEDEN BAŞKA NELER TÜKETİYORUZ..

    Yayına Giriş Tarihi: 21.01.2015  Güncellenme Zamanı: 03.02.2016 12:46:48  Yayınlayan Birim: BURSA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 21.01.2015 13:55:05

Bursa`da yaşanan ``at eti skandalı``

BİLMEDEN BAŞKA NELER TÜKETİYORUZ.

 

Kamuoyunun da yakından takip ettiği üzere 19/01/2015 tarihinde basında yer alan  AT etinin  Bursa‘ da bazı lüks restoranlarda kullanıldığına dair haberler  gündeme bomba gibi düşmüş ve büyük yankı uyandırmıştır.

 

Bu olayı birkaç farklı açıdan irdelemenin ve kamuoyunu bilgilendirmenin doğru olduğunu düşünmekteyiz.

 

At etinin tüketilebilirliği açısından bakıldığında; Türk Gıda Mevzuatı et ve et ürünleri tebliğine göre  Mevzuatta "at" kasaplık hayvan tanımında yer almaktadır ve ülkemizde at etinin tüketimi ile ilgili olarak herhangi bir yasak mevcut değildir.

 

Ancak mevzuat gereği, üretiminde kullanılan ürünün etiketinde hayvan türünün bildirilme zorunluluğu vardır.

 

Bu etiketleme hükümleri sadece ambalajlı gıdalar için değil, tüketiciye servis edilen gıdalar için de geçerlidir. Ürün tüketimi aşamasında etin kaynağının at eti olduğu bilgisinin tüketiciye ulaştırılmadığı durumlarda; at ve benzeri et ürünleri kullanımı tağşiş hileli gıda üretimi olarak değerlendirilmektedir. Bu, sorunun bir boyutudur.Türki ülkelerde atın yaygın olarak tüketilme kültürü olması ve ekonomide oldukça önemli yer olmasına karşın;  ülkemizde besi amaçlı at yetiştiriciliği veya yeme alışkanlığı ya da yaygınlığından bahsedilememektedir.Bir başka deyişle onaylı işletmelerde, gıda zincirine girmek üzere, bu kurallara uygun, izlenebilirliği sağlanmış üreticilik mevcut değildir. Bu durumda sözü edilen üretim kayıt dışıdır. Bu da sorunun bir başka yönüdür.

Tüketiciler, bu tip ürünler ile yapılmış ürünleri bilmeden tükettirilerek aslında düpedüz kandırılmaktadır.

Gıda güvenliğine yönelik denetimlerin etkinliği açısından bakıldığında bu kuralların uygulanmasının sağlanmasından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sorumludur. Bu tür ürünlerle karşılaşılmaması ancak ve ancak etkin bir denetimi ile mümkün olacaktır. Yaşanan olaylar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın denetim sistemindeki zafiyetin bir göstergesidir. Zaten meydana gelen olay bir gıda denetimi sonucu değil, emniyetin yapmış olduğu soruşturma neticesinde ortaya çıkmıştır. Bu  nedenle gıda denetim sisteminin  geliştirilmesi ve izlenebilirliğin gerçek anlamı ile uygulanabilmesi hepimizin güvenliği açısından şarttır.

 

Ancak ülkemizde özellikle 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun uygulamaya alındığı tarihten itibaren gıda denetimleri etkin bir şekilde yapılamamakta Gıda denetimlerini yapacak olan Gıda Mühendisleri işletmelerden uzaklaştırılmaktadır.

Halk sağlığının ve gıda güvenliğinin sağlanmasında birincil sorumluluk sahibi olan GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI görevini tam anlamıyla yerine getirmediği gibi bu denetimi sağlamakta  en büyük hak sahibi Gıda Mühendislerine de bakanlık bünyesinde kadro açmamaktadır.

 

Gerek kamuda gerekse özel sektörde Gıda Mühendislerinin yer almadığı ve yeteri kadar istihdam edilmediği bir ülkede güvenli ve sağlıklı bir gıdadan bahsetmenin mümkün olmadığını; bu koşullar değişmedikçe benzer şekilde pek çok sorunla karşılaşılacağını tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz.

 

Ülkemizde süregelen bu gıda politikalarıyla acaba bugüne kadar bilmeden neler yedik ve neler yemeye devam edeceğiz?

 

Bir başka önemli husus da şu ki meydana gelen bu talihsiz durum nedeniyle, üretim tekniği ve altyapısı itibariyle mevzuata ve kanunlara uygun üretim yapan diğer işletmelerin de bahsi geçen konu ile zarar görmesi, bir anlamda zanlı durumuna düşmeleri ve kendilerini ifade edememeleridir.

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak bu ürünü alan işleyen ve satan firmaların bir an evvel teşhir edilmesini ve halk üzerinden haksız kazanç sağlayarak hileli gıda üreten firmaların kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz. Ve bu konun takipçi olacağımızı buradan bildiriyoruz.

 

Özellikle etkin yapılamayan kamusal denetimler nedeniyle meydana gelen olayları endişe ile izleyen, ne yediğini bilmek, sağlıklı ve güvenli gıda ile beslenmek isteyen halkımıza verilebilecek en büyük güvenin,  olumsuz koşularda gıda üreten firmaların bir daha üretim yapamayacak şekilde gıda üretmekten men edilmesi olduğunu paylaşmak isteriz.

 

GIDA TERÖRÜ BİR KADER DEĞİLDİR.

BUNA KARŞI MÜCADELE ETMEK HEPİMİZİN GÖREVİDİR.

 

 

 

Serkan DURMUŞ

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı

Okunma Sayısı: 123

Bursa Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »
Tüm Basın Açıklamaları »

 

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

COPYRIGHT © 2017 TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTIYET CAD. NO:22/13 KIZILAY / ANKARA
TEL: (+90) 312 418 28 26 - (+90) 312 418 28 46 - (+90) 312 418 28 47 - FAKS: (+90) 312 418 28 43
e-POSTA:

 

Key İnternet Hizmetleri Ltd. Şti.