ANA SAYFAAna SayfaBİZE ULAŞINİletişim

BAĞLANTILARBağlantılar SİTE HARİTASISite Haritası SİTE İÇİ ARAMAArama

TMMOB


ADANA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KONYA ŞUBE MERSİN ŞUBE TEMSİLCİLİKLER
»Information (English) 

WEB SİTEMİZDE ÜYE GİRİŞİ VE ÖDEMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Üye Girişi yaparak kendinize ait iletişim, nüfus, eğitim vb. bilgileri görüp, bu bilgilerin yanlış veya eksik olanlarını düzenleyebilir...

   ŞUBE GİRİŞ SAYFASIŞube Giriş Sayfası

      Şube İçeriği

»Şube Tarihçesi

»Şube Yönetim Kurulu

»Şube Çalışanları

»Çalışma Programı

»Çalışma Raporu

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Yazılı Basında Odamız

 

 

      Çalışmalarımız

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Yazılı Basında Odamız

»Oda Görüşleri

»Hukuki Çalışmalar

»Çalışma Raporu

»Çalışma Programı

»SMM ve Büro Tescil

 
 

Yayınlar

 » SÜRELİ YAYINLAR

GIDA MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
SAYI: 43

Tüm Sayılar »

e-BÜLTEN
SAYI: 47-2019/BÜLTEN NO:7_

Tüm Sayılar »

ADANA ŞUBE E-BÜLTEN
SAYI: 1

Tüm Sayılar »

 » KİTAPLAR

 
ET BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ
PROF. DR. AYDIN ÖZTAN

Tüm Kitaplar »

"SICAKTA AÇIKTA SATILAN GIDALAR HASTA EDİYOR"

    Yayına Giriş Tarihi: 05.08.2016  Güncellenme Zamanı: 05.08.2016 17:13:20  Yayınlayan Birim: ADANA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 05.08.2016 17:00:00

 Gazetemize bu haftada TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan‘ı konuk ettik. Sıcakların artmasıyla birlikte açıkta satılan gıdalar ? Gıda katkı maddelerinin sağlığımıza etkileri, güvenilir gıdaya erişim, gıda denetimleri hakkında sorularımızı içtenlikle yanıtlayan Alparslan, bazı ev yapımı dogal gıdalarla ilgili dogru bilinen yanlışlar hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

Hatice ÇATALYÜREK (ÖZEL RÖPORTAJ)

Yaz aylarında mikropların üreme ortamının genişlediği ve açıkta satılan ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğini işaret eden Alparslan, "İlimizde bulunan pazar yerlerinden meyve ve sebze dışında; açıkta ve sıcakta peynir, yumurta, baharat, kurutulmuş sebze-meyve, yufka hatta balık vb gıda ürünlerinin satıldığını görmekteyiz. Mevsim sıcaklıklarının değişmesiyle dışarıda güneşe, rüzgara, maruz kalan yiyecekler üzerinde bir çok mikrop barındırırken bazı hastalıkları da beraberinde getiriyor " diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Çölyak hastalığına farkındalığı arttırmak için yapılan ‘Gıda İntölaransları‘ panelinden bahseder misiniz?

Şehmus Alparslan; "Öncelikle bizi ziyaretiniz ve toplumu direkt ilgilendiren gıda gibi önemli bir konuda düşündüklerimizi paylaşma olanağı tanıdığınız için size ve bütün Ekspres Gazetesi ailesine teşekkür ediyorum.

Oda olarak her yıl 22 Mart Dünya Obezite Günü, 21 Mayıs Dünya Süt Günü ve 16 Ekim Dünya Gıda Günü gibi alanımızı ilgilendiren konularda değişik etkinlikler yaparız. Bu etkinlikler ile Gıda Mühendisliği bilimi ışığında doğru bildiklerimizi paylaşmayı ve toplumsal duyarlılık ile bilinç oluşturmayı amaçlarız. Bu yıl ilk defa Dünya Süt Günü etkinlikleri kapsamında Adana Tabip Odası ile birlikte Çölyak hastalığı ve süt şekerine karşı bazı bünyelerde görülen Laktoz İntoleransını işlediğimiz bir Panel düzenledik.

Özellikle ağırlıklı olarak buğdayda ve diğer bazı tahılların doğal yapısında bulunan ve bir çeşit protein olan "gluten"e karşı hassasiyetleri bulunan ve bundan dolayı ekmek dahi tüketemeyen bireyler için toplumsal bilinç oluşturmayı amaçladığımız ve bu kesim için yapılabilecek çalışmaları irdelediğimiz panel ilimizde oldukça ilgi çekmiştir. Bu konuda daha detaylı çalışma yapılması doğrultusunda beklentiler gözlemlediğimizi ifade etmek isterim". 

Organik gıdalar basında yer aldığı kadar sağlıklı mı?

Şehmus Alparslan; " Organik gıda konusu başlı başına irdelenmesi gereken bir konu.  İnsanların sağlıklı beslenmeye dair duyarlılıklarını karşılayacak ürünlerin doğru uygulamalarla üretimi elbette desteklenmelidir. Ancak diğer birçok konuda olabildiği gibi bu tür faaliyetlerin sonuçta ticari boyutu da var. Yeterli kontrol mekanizmalarının bu alanda da yürütülmesi ile haksız kazanç penceresinden yola çıkılarak yapılan yanlış uygulanmalar önlenmelidir. Burada doğal ürünler, ev yapımı ürünler ve organik ürünler gibi farklı ürün gruplarının birbiri ile karıştırıldığını bunun da yanılgılara neden olduklarını görmekteyiz. Nispeten yeni yeni hayatımıza giren bu gibi ürünler için etkili tüketici eğitimleri ihtiyacının gün geçtikçe daha da önemli hale geldiğini söyleyebiliriz".


Adana‘da olmazsa olmaz her Adanalının damlarda plastik içerisinde kuruttuğu salçalar ne kadar sağlık lı?

Şehmus Alparslan; " Bu konu özellikle gittikçe karmaşık bir hal alan gıda ile ilgili doğru-yanlış bilgilendirmeler ile birlikte ele alınmalıdır. Gıda ile ilgili bilgi kirliliğinin sonuçlarının bizi ne tür hatalara sevk ettiğini çok çarpıcı bir örnek teşkil eden bu soru anlamamıza yardımcı olacaktır.

Şöyle ki; İlimizde üretilen en önemli ürünlerden salçayı diğer illerde yaşayan tanıdıklarımıza alır göndeririz. Bizi bir tanıdığımızın arayıp salça istediğini düşünelim. Kendisine aynı soruyu iki farklı şekilde yöneltecek olursak; ilk olarak: "ev yapımı mı olsun, sanayi ürünü mü olsun" şeklinde sorduğumuzda, cevap şüphesiz "ev yapımı olsun tabii" olacaktır. Ancak soruyu bir de şöyle sorduğumuzu düşünelim: " Salçanız krom kaplarda, vakumlu krom kazanlarda, el değmeden üretilmiş ve pastörize edildikten sonra mikroorganizma bulaşmayacak şekilde kapatılmış şekilde mi üretilmiş olsun yoksa çamaşır leğeninde, toza-toprağa-sineğe böceğe maruz bir şekilde damda güneşte mi kurutulmuş  olsun?" soruyu böyle sorduğumuzda alacağımız cevabın tam tersi olduğunu göreceğimizden kuşkum yok.

Yani, sanayi ürünü gıdaları her koşulda tercih edelim demek ne kadar doğru değilse de bununla beraber ev koşullarında üretilmiş olan gıdaların da her zaman uygun olmayabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ve en önemlisi TV`den gazeteden internet vs. iletişim araçlarından gıda ile ilgili edinilen her bilginin doğru olmayıp yanıltıcı olabileceği düşünülmelidir".

 

Gıda katkı maddeleri sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Bu konuda çalışmalarınız var mı?

Şehmus Alparslan; "Gıda Katkı maddeleri gıda ürünlerinin raf ömrünün, ürün niteliğinin ve albenisinin arttırılması amacıyla kullanılabildiği gibi bazı ürünlerde esas bileşen olarak kullanılması kaçınılmaz olabilmektedir.

 Katkı maddelerine toplumda oluşmuş olduğunu gözlediğimiz kaygının bazen risk boyutu ile aynı oranda olmadığını gözlemlemekteyiz. Katkı maddelerinin kullanımı, Türk Gıda Kodeksi ve alt mevzuatlarda belirlenmiş ve miktar sınırlamaları getirilmiştir. Katkı maddeleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın Resmi Kontrollerinde yer bulmuştur. Konu ile ilgili olarak ilgili kurumlarca alınan numuneler miktar ve çeşit analizlerine tabi tutulmaktadır. Etkin denetime ve bununla beraber bilinçli gıda tüketicisi oluşturmaya dönük Bilinçli Gıda Tüketimi Eğitimi çalışmalarının önemine bu noktada bir kez daha vurgu yapmakta yarar görüyorum.

 

Yaşam kalitesini artırmak için güvenilir gıdaya erişim nasıl olmalı?

Şehmus Alparslan; " Bütün toplumun, gıdaya ihtiyaç duyduğu miktarda erişimi anlamına gelen "Gıda Güvencesi"; gıdanın besleyici özelliğinin yanı sıra herhangi bir sağlık problemine neden olmaması anlamına gelen "Gıda Güvenliği"nden bağımsız değildir.

Son yıllarda ülkeler arası siyaseti dahi belirleyici duruma gelmekte olan "Gıda Hegemonyası"-" Gıda Egemenliği" nin yeni bir sömürü aracı olması ve ardından trajedik sonuçlar doğurmasına engel olacak girişimler bir an önce başlatılmalıdır.

Güvenilir gıdaya erişim hakkı bir insan hakkıdır ve yetkili otorite bu hakkın sürekliliğine dönük planlama ve uygulamaları birincil görevleri arasında saymalıdır. Bu amaçla tarım arazilerinin korunmasına özen gösterilmesi diğer yandan gıda israfına dönük genel toplumsal duyarlılık oluşturulması çabaları ihmal edilmemelidir ".

 

Özellikle hava sıcaklarının arttığı ilimizde bir çok gıda açıkta satılıyor son zamanlarda en sık gördüğümüz ekmekler de buna en iyi örnek açıkta satılan  gıdalar sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor?

Şehmus Alparslan; Sokakta ekmek satışı, genel anlamda açıkta gıda satışı ile ilgili bir durum olarak ele alınmalıdır. Sokakta tablada gıda satışının önlenmesinde yerel yönetimlere önemli görevler düşmektedir. Sokakta satış bir yana pazar yerlerine dönük köklü çözümler üretilmesi gerekliliği vardır. Mevcut haliyle ilimizde bulunan pazar yerlerinden meyve ve sebze dışında; açıkta ve sıcakta peynir, yumurta, baharat, kurutulmuş sebze-meyve, yufka hatta balık vb gıda ürünlerinin satıldığını görmekteyiz. Mevsim sıcaklıklarının değişmesiyle dışarıda güneşe, rüzgara, yağmura  maruz kalan yiyecekler üzerinde bir çok mikrop barındırıyor. Bu durum ile ilgili bazı yerel yöneticilerle yaptığımız görüşmeler olmuştur. Oda olarak pazar yerleri ile ilgili raporumuzu sunmuş örnek pazar planı ile raporumuz yerel basında yer almıştır.

 

Gıda denetimleri ülkemizde neden yetersiz?

Şehmus Alparslan; " Biz ülkemizde Gıda Resmi Kontrollerinin Gıda Mühendisleri eliyle yapılmasının doğru olacağını düşünüyoruz. Resmi Gıda Kontrollerinin sayısal olarak yeterli ve gıda ile ilgili yeterli lisans eğitimi almış uzmanlarca yürütülmesi resmi kontrollerin niteliğini geliştirecektir".

 

Gıda hattına en çok hangi şikayetler geliyor?

Şehmus Alparslan; " Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 174 Alo Gıda Hattını hizmete sunmuştur. Bu hat ile tüketiciler, karşılaştıkları olumsuzlukları ilgili birimlere yönlendirme fırsatı bulabilmektedir. 174 Alo Gıda hattına alınan başvuruların sayısal ve içeriğe dönük konular Bakanlığın yaptığı bilgi paylaşımları kadar görebilmekteyiz" .

 

Ülkemizde Gıda Mühendisleri yeterlimi?

Şehmus Alparslan; Ülkemizde bulunan üniversitelerin bir çoğunda Gıda Mühendisliği bölümleri mevcuttur. Yıllık kontenjan 4500-5000 civarına kadar yükselmiştir. Buna karşılık olarak Gıda Mühendisleri gerek sektörde ve gerekse kamuda hak ettikleri şekilde mesleklerini yapma olanağına sahip olamamaktadır. Bu anlamda eğitimin planlanmasında eğitim süreci sonrasının da hesaplanması gerekliliğine vurgu yapmakta yarar vardır.

Bölgemizde kaçak et denetimleri neden yeteri kadar yapılmıyor?

Şehmus Alparslan; İlimizde genel anlamda gıda resmi kontrolleri sayısal olarak Ülkemiz ortalamasının üzerinde gerçekleşmektedir. Bu noktada kontrollerin etkinliğinden ve gerektiğinde ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla mevzuat ve yetki kapsamında ortaklaştırılmasından bahsetmekte yarar var. Bu noktada resmi kontrollerin gıda mühendisleri eliyle yürütülebilmesinin önemine bir kez daha vurgu yapmak gerekiyor. Bu durum, diğer meslek gruplarından çalışanların da kendi mesleklerini daha verimli bir şekilde yerine getirmesi gibi olumlu bir diğer sonucu da beraberinde getirecektir.

 

Bağlantılar: 
http://www.ekspresgazete.com/?%2Fhaber%2Foku%2F83427
 

Güncellenme Zamanı: 05.08.2016 17:00:44

Okunma Sayısı: 127

Adana Şube Kaynaklı Yazılı Basında Odamız »
Tüm Yazılı Basında Odamız »

 

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

COPYRIGHT © 2020 TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTIYET MAH. KARANFİL-2 SOK. NO:49/10 KIZILAY / ANKARA
TEL: (+90) 312 418 28 26 - (+90) 312 418 28 46 - (+90) 312 418 28 47 - FAKS: (+90) 312 418 28 43
e-POSTA:

 

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.