ANA SAYFAAna SayfaBİZE ULAŞINİletişim

BAĞLANTILARBağlantılar SİTE HARİTASISite Haritası SİTE İÇİ ARAMAArama

TMMOB


ADANA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KONYA ŞUBE MERSİN ŞUBE TEMSİLCİLİKLER
»Information (English) 

WEB SİTEMİZDE ÜYE GİRİŞİ VE ÖDEMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Üye Girişi yaparak kendinize ait iletişim, nüfus, eğitim vb. bilgileri görüp, bu bilgilerin yanlış veya eksik olanlarını düzenleyebilir...

      Çalışmalarımız

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Yazılı Basında Odamız

»Oda Görüşleri

»Hukuki Çalışmalar

»Çalışma Raporu

»Çalışma Programı

»SMM ve Büro Tescil

 
 

Yayınlar

 » SÜRELİ YAYINLAR

GIDA MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
SAYI: 41

Tüm Sayılar »

e-BÜLTEN
SAYI: 38-2017/7

Tüm Sayılar »

ŞUBE e-BÜLTEN

 » KİTAPLAR

 
ET BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ
Prof. Dr. Aydın ÖZTAN

Tüm Kitaplar »

HERKESE SÜT, HERKES İÇİN SÜT…

    Yayına Giriş Tarihi: 20.05.2017  Güncellenme Zamanı: 20.05.2017 18:10:55  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 20.05.2017 15:30:54

 

HERKESE SÜT, HERKES İÇİN SÜT...

Beslenme açısından büyük öneme sahip olan süt ve süt ürünlerinin tüketiminin artırılması amacıyla dünyada her yıl 21 Mayıs tarihi "Dünya Süt Günü" olarak kutlanmaktadır. Süt, içerdiği besin öğeleriyle insanlar için mükemmel bir gıda maddesidir.  Yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan protein karbonhidrat, yağ gibi makro öğeleri ile mikro besin öğeleri olan mineraller ve vitaminlerin önemli bir kısmını tek başına karşılamaktadır. Sütün  yapısında yer alan bazı  mineral maddeler ve vitaminler doğada sadece sütte bulunabilmektedir.

Ülkemizde kişi başına yıllık süt tüketimi AB ülkeleri ve ABD ortalamalarının oldukça altındadır. Süt tüketiminin arttırılmasına yönelik politikalar geliştirilmeli, okul sütü projesi geliştirilerek devam ettirilmelidir. Süt fiyatları, toplumun her kesiminin kolaylıkla tüketebileceği seviyelerde tutulması sağlanmalıdır. Bunun için süt hayvancılığı ile uğraşan çiftçi ve köylüye destekler arttırılmalı, süt üreticilerinin bir araya gelmesini sağlayacak teşvikler oluşturulmalı, kooperatifçilik desteklenmelidir.

Tüketime sunulacak sütün kalitesi de büyük önem taşımaktadır. Sütün bozulmadan ve besin değerini kaybetmeden tüketiciye ulaşabilmesi gerekmektedir. Ülkemizde bu konuda en büyük sorunlardan biri de "sokak sütü" diye tabir edilen kontrol ve denetim dışı satışa sunulan süttür.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 27.04.2017 tarihli ve 30050 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliği" ile çiğ sütün sağlıklı şekilde tüketiciye ulaştırılması yönünde önemli bir adım atılmıştır. Tebliğ, çiğ sütün kontrol altına alınmasına yönelik önemli bir adım olmakla birlikte sokak sütünün denetimsiz şekilde tüketicilere ulaşmasının önüne geçilmesi için denetimlerin etkin yapılması gereği de ortadadır.

Ülkemizde süt tüketimi ile ilgili en büyük sorunlardan biri bilgi kirliliğidir. Uzman olmadıkları halde yalan-yanlış bilgilerle kamuoyu yanlış yönlendirilmekte, tüketicilerin aklı karıştırılmaktadır. Bu tür yanlış, bilimsellikten uzak ve halk arasında infiale yol açacak kadar mesnetsiz iddiaları ortaya atanlara karşı kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Konuyla ilgili medyaya da büyük rol düşmektedir. Halkın doğru bilgilendirilmesi açısından sansasyonel iddialar ortaya atanlara karşılık konuyla ilgili bilimsel çalışmalar yürüten uzmanlara da yer vermelidir.

Sağlıklı nesiller için sağlıklı ve bol süt tüketilmelidir.

Süt Günü Kutlu Olsun.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
11. Dönem Yönetim Kurulu

 

Okunma Sayısı: 112

Tüm GÜNDEM »

 

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

COPYRIGHT © 2017 TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTIYET CAD. NO:22/13 KIZILAY / ANKARA
TEL: (+90) 312 418 28 26 - (+90) 312 418 28 46 - (+90) 312 418 28 47 - FAKS: (+90) 312 418 28 43
e-POSTA:

 

Key İnternet Hizmetleri Ltd. Şti.