ANA SAYFAAna SayfaBİZE ULAŞINİletişim

BAĞLANTILARBağlantılar SİTE HARİTASISite Haritası SİTE İÇİ ARAMAArama

TMMOB


ADANA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KONYA ŞUBE MERSİN ŞUBE TEMSİLCİLİKLER
»Information (English) 

WEB SİTEMİZDE ÜYE GİRİŞİ VE ÖDEMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Üye Girişi yaparak kendinize ait iletişim, nüfus, eğitim vb. bilgileri görüp, bu bilgilerin yanlış veya eksik olanlarını düzenleyebilir...

   ŞUBE GİRİŞ SAYFASIŞube Giriş Sayfası

      Şube İçeriği

»Şube Tarihçesi

»Şube Yönetim Kurulu

»Şube Çalışanları

»Çalışma Programı

»Çalışma Raporu

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Yazılı Basında Odamız

 

 

      Çalışmalarımız

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Yazılı Basında Odamız

»Oda Görüşleri

»Hukuki Çalışmalar

»Çalışma Raporu

»Çalışma Programı

»SMM ve Büro Tescil

 
 

Yayınlar

 » SÜRELİ YAYINLAR

GIDA MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
SAYI: 42

Tüm Sayılar »

e-BÜLTEN
SAYI: 41-2018/BÜLTEN NO:1_

Tüm Sayılar »

KONYA ŞUBE E-BÜLTEN
SAYI: 1

Tüm Sayılar »

 » KİTAPLAR

 
ET BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ
Prof. Dr. Aydın ÖZTAN

Tüm Kitaplar »

"KÜFLÜ PEYNİRDE TUZAK"

    Yayına Giriş Tarihi: 22.03.2018  Güncellenme Zamanı: 22.03.2018 14:16:10  Yayınlayan Birim: KONYA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 22.03.2018 14:06:12

ŞUBE BAŞKANIMIZ HULUSİ ADA`NIN 17 MART 2018 TARİHİNDE MERHABA GAZETESİNDE YAYINLANAN "KÜFLÜ PEYNİRDE TUZAK" BAŞLIKLI YAZISI AŞAĞIDADIR

 

Küflü peynirde zehir tuzağı!

Tüketilen küflü peynirlerin büyük bir kısmı kontrolsüz şartlarda üretildiğini söyleyen Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, " Küflendirme esnasında ortamda istenmeyen diğer küfler de gelişiyor. Küflü peynire dikkat edilmeli" dedi

A+A-

Gıda sahtekârlarının en fazla faaliyet gösterdiği alanların başında süt ve süt ürünleri geliyor. Genellikle tulum peynirinin olgunlaşmasından sonra çeşitli yerlerinden kesilerek bodrum, mahzen veya mağaralara konularak doğal olarak küflendirilmesi ile elde edile küflü peynir sevenlerine üzücü bir haber geldi. Türkiye‘de çoğu noktada küflü peynirlerin sağlıksız bir ortamda üretildiği açığa çıktı. Kontrolsüz şartlarda üretilen küflü peynir örneklerinde  yapılan analizlerde Aflaktoksin yani zehirli ve kanserojen saptandı. Çoğunlukla özel üretim yeri haricindeki merdiven altı, mahzen gibi birçok zararlı bakterinin bulunduğu, sağlıksız koşullarda üretildiğinden kanser başta olmak üzere, birçok hastalığa neden olabiliyor.

HİJYENİK ŞARTLARDA ÜRETİLMELİ

Tüm bunlara rağmen küflü peynirin insan sağılığına olumlu etkilerinin de olduğunu ve küflü peynirin yapımının ülkemizde  yasaklanmaması gerektiğine dikkat çeken Ada, "Küflü peynirler hijyenik koşullarda ve teknolojisine uygun olarak yapıldığı takdirde çok faydalı bir gıda maddesi. Doğal bir antibiyotik olarak etkisini göstererek daha kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip olunmasına ve antiseptik etkisi ile hastalıklara karşı direnci artırıyor. Ancak küflü peynir üretim teknolojisi ve üretim yerleri bir an evvel denetim altına alınmalıdır. Küflü peynirlerde mikotoksin problemini kontrol altında tutabilmek için bu tür peynirlerin üretiminde küf kültürlerinin kullanılmasına özen gösterilmeli, üretim kontrollü şartlarda gerçekleştirilmeli ve üretim boyunca ve nihai üründe mikotoksin kontrolleri yapılmalıdır. Küflü peynir üretim yerlerinin şartlara uygun hale getirilip, tamamıyla hijyenik ortamlarda ve bilimden yararlanarak teknolojisine uygun olarak üretilmesi gerekmektedir.

KÜFLÜ PEYNİR GÜVENİLİR MARKADAN ALINMALI

Bazı küflerin faydalı olduğunu, bazı küflerin ise insan ve hayvan hastalıklarına hatta ölümle sonuçlanan zehirlenmelere bile sebep olabildiğini aktaran Başkan Ada,  Peynirlerin küflendirilmesi işleminde herhangi bir starter kültür kullanılmadığını söyleyerek, "Sağlığa elverişli olmayan yerlerde yapılabilmektedir. Bu durumda peynirlerden insanlara birçok hastalık geçebiliyor.  Türk Gıda Kodeksi`ne göre küflü peynirler; ‘Kullanımına izin verilen küflerle olgunlaştırılan, çeşidine özgü karakteristik özellikler gösteren peynirlerdir. Küflü peynirlerin Türk Gıda Kodeksi`nde kullanımına izin verilen küflerle mayalanarak kontrol altında olgunlaştırılması ve bu peynirlerin güvenilir markalardan alınması sağlık açısından çok dikkat edilmesi gereken bir konudur" dedi.

BÜYÜK KISMI KONTROLSÜZ ÜRETİLİYOR

Ülkemizde küflü peynirlerin çoğu zaman evlerde hazırlanarak küflendirildiğini hatırlatan Başkan Ada, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Özellikle keçi ve koyun sütünden üretilen yağsız tulum peyniri veya diğer peynirlerin ufalanıp, suyunun süzdürüldükten sonra çömlek, bidon veya tulumlara hava almayacak şekilde basılması ve ardından bodrum, mahzen ve mağaralara konularak veya toprak altına gömülerek herhangi bir küf starteri kullanılmadan elde edilmektedir ve bu tür peynirler ‘küflenmiş peynir‘ olarak nitelendiriliyor. Tüketilen küflü peynirlerin büyük bir kısmı kontrolsüz şartlarda üretilmekte ve spontan olarak küflendirilmeleri sonucunda ortamda istenmeyen diğer küflerin de gelişebilme riski bulunuyor. Ülkemizde spontan olarak olgunlaştırma yapılan küflü peynirlerde hem arzu edilen küfler hem de diğer küfler gelişiyor. Bu sebeple küflü peynirlerde hem istenilen küflerden hem de diğer küflerden gelecek birçok mikotoksinle karşı karşıya gelinmesi olasılığı yüksektir. 

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

Okunma Sayısı: 22

Konya Şube Kaynaklı Yazılı Basında Odamız »
Tüm Yazılı Basında Odamız »

 

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

COPYRIGHT © 2018 TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTIYET CAD. NO:22/13 KIZILAY / ANKARA
TEL: (+90) 312 418 28 26 - (+90) 312 418 28 46 - (+90) 312 418 28 47 - FAKS: (+90) 312 418 28 43
e-POSTA:

 

Key İnternet Hizmetleri Ltd. Şti.