ANA SAYFAAna SayfaBİZE ULAŞINİletişim

BAĞLANTILARBağlantılar SİTE HARİTASISite Haritası SİTE İÇİ ARAMAArama

TMMOB


ADANA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KONYA ŞUBE MERSİN ŞUBE TEMSİLCİLİKLER
»Information (English) 

WEB SİTEMİZDE ÜYE GİRİŞİ VE ÖDEMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Üye Girişi yaparak kendinize ait iletişim, nüfus, eğitim vb. bilgileri görüp, bu bilgilerin yanlış veya eksik olanlarını düzenleyebilir...

   ŞUBE GİRİŞ SAYFASIŞube Giriş Sayfası

      Şube İçeriği

»Şube Tarihçesi

»Şube Yönetim Kurulu

»Şube Çalışanları

»Çalışma Programı

»Çalışma Raporu

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Yazılı Basında Odamız

 

 

      Çalışmalarımız

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Yazılı Basında Odamız

»Oda Görüşleri

»Hukuki Çalışmalar

»Çalışma Raporu

»Çalışma Programı

»SMM ve Büro Tescil

 
 

Yayınlar

 » SÜRELİ YAYINLAR

GIDA MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
SAYI: 43

Tüm Sayılar »

e-BÜLTEN
SAYI: 46-2019/BÜLTEN NO:6_

Tüm Sayılar »

KONYA ŞUBE E-BÜLTEN
SAYI: 1

Tüm Sayılar »

 » KİTAPLAR

 
ET BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ
PROF. DR. AYDIN ÖZTAN

Tüm Kitaplar »

"SÜT ÜRÜNLERİNDE HİLEYE DİKKAT"

    Yayına Giriş Tarihi: 25.10.2018  Güncellenme Zamanı: 25.10.2018 15:05:16  Yayınlayan Birim: KONYA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 25.10.2018 14:59:03

ŞUBE BAŞKANIMIZ HULUSİ ADA`NIN 18 EKİM 2018 TARİHİNDE ANADOLU`DA BUGÜN GAZETESİNDE YAYINLANAN "SÜT ÜRÜNLERİNDE HİLEYE DİKKAT" BAŞLIKLI YAZISI AŞAĞIDADIR.

 


Bitkisel yağların süt ürünlerine oranla daha ucuz olması sebebiyle, sahtekârlarca en çok tercih edilen ürün olduğunu ifade eden Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı M. Hulusi Ada, " Konya`da son zamanlarda gıda sahtekârlığında en çok karşılaştığımız durum; süt ve süt ürünlerine bitkisel yağ katılması. Gıda ürünlerinde yaşanan sahtekârlık, ekonomik kriz dönemlerinde çokça yaşanan bir durum. Milletin alım gücü düştüğü için, ucuz ürün almaya yöneliyor. Dolandırıcılar da krizi fırsata dönüştürüyor. Tağşiş yöntemiyle dolandırıcılar sütün kremasını çekip, krema yerine sütün içerisine bitkisel yağ katıyorlar. Bitkisel yağın kilosu 5 lira, süt kremasının kilosu ise 25-30 lira civarında. Bu sahtekârlık yöntemiyle kimi sütçüler iki yönlü kazanç elde ediyor ve halkın sağlığını tehdit ediyorlar. Taklit ve tağşiş dediğimiz bu sahtekarlık yöntemi, en çok tulum peyniri, eritme toz peyniri ve tereyağında rastlanmakta. Küflenmiş ve bayatlamış peynirler, önce sıcaklık ve eritme tuzları yardımıyla eritilip hamur haline getiriliyor. Ardından üzerine bir miktar da bitkisel yağ katmak suretiyle tekrar peynire dönüştürülüyor. Bu karışım da piyasada krem, eritme kaşar, eritme tulum peyniri olarak satılıyor" dedi.

 

"DENETİMLER YETERSİZ, CEZALAR CAYDIRI DEĞİL"

Tarım ve Orman  Bakanlığı taklit ve tağşiş yaparak halk sağlığını tehlikeye atan firmaları teşhir ediyor diyen Başkan M. Hulusi Ada, "5996 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle 2012 yılından itibaren gıdada tağşiş (sahtecilik) yapanlar Tarım ve Orman Bakanlığınca teşhir ediliyor. Teşhir edilen ürünler piyasada bir güvensizlik yaşıyor. Ama yapılan denetimler istediğimiz düzeyde değil ve denetimler yetersiz kalıyor. Ayrıca yapılan sahtekârlıklara verilen cezalarda caydırıcı olmuyor. Örneğin, tağşiş yapan firmaya duruma göre,  15 bin lira ceza yazılıyor.  Zaten üretici yaptığı hileyle kendisine kesilen cezanın on katını kazanabiliyor. Bu da cezanın pek bir ehemmiyetinin olmadığını gösteriyor ve üretici hileli üretim yapmaya devam ediyor. Gıda mühendisleri olarak hem denetimlerin sıklaştırılması hem de cezaların daha caydırıcı olmasını istiyoruz" diye konuştu.

"TÜKETİCİLERİN ANLAMASI ÇOK ZOR"

Süt ve süt ürünlerinin bitkisel yağlar ile tağşiş edilip edilmediğini tüketicilerin anlamasının cok zor olduğunu ifade eden M. Hulusi Ada, " Taklit edilen ürünlere tereyağı aroması konuluyor. Ayrıca gıda boyasıyla da süt ürünlerine aynı rengi verebiliyorlar. Bu yüzden tadından ve görüntüsünden tüketicinin bu ürünleri anlaması çok zor. Laboratuvarlarda ise bunu tespit etmek için çeşitli metotlardan yararlanılıyor. Kullanılan en duyarlı  yöntem de kromatografiyle süt yağındaki sterol kompozisyonunun tespiti yapılıyor.  Burada bitkisel yağ katılıp katılmadığına fito steroller yani bitkisel steroller belirlenerek karar veriliyor. Şayet fitosterol bulunmuşsa, bitkisel yağ katılmış kararına varılıyor" ifadelerinde bulundu.

TÜKETİCİYE TAVSİYE

Taklitli ürünler hakkında tüketiciye tavsiyelerde bulunan Konya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı M. Hulusi Ada, " Piyasada her ürünün belirli bir fiyatı var. Örneğin; Tereyağının günümüz güncel fiyati 35- 40 lira civarında yer alıyor. İndirim yapıldı iddiasıyla tereyağını olması gerektiği fiyatin çok daha aşağısına satan üreticilerden uzak durulmalı. Piyasa da kendini kanıtlamış, güvenilir firmaların ambalajlı ürünleri alınmalı. Tüketicilerin açık ürünlere yönelmemesi gerektiğini öneriyorum"  dedi.

Okunma Sayısı: 139

Konya Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »
Tüm Basın Açıklamaları »

 

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

COPYRIGHT © 2019 TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTIYET MAH. KARANFİL-2 SOK. NO:49/10 KIZILAY / ANKARA
TEL: (+90) 312 418 28 26 - (+90) 312 418 28 46 - (+90) 312 418 28 47 - FAKS: (+90) 312 418 28 43
e-POSTA:

 

Key İnternet Hizmetleri Ltd. Şti.