ANA SAYFAAna SayfaBİZE ULAŞINİletişim

BAĞLANTILARBağlantılar SİTE HARİTASISite Haritası SİTE İÇİ ARAMAArama

TMMOB


ADANA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KONYA ŞUBE MERSİN ŞUBE TEMSİLCİLİKLER
»Information (English) 

WEB SİTEMİZDE ÜYE GİRİŞİ VE ÖDEMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Üye Girişi yaparak kendinize ait iletişim, nüfus, eğitim vb. bilgileri görüp, bu bilgilerin yanlış veya eksik olanlarını düzenleyebilir...

   ŞUBE GİRİŞ SAYFASIŞube Giriş Sayfası

      Şube İçeriği

»Şube Tarihçesi

»Şube Yönetim Kurulu

»Şube Çalışanları

»Çalışma Programı

»Çalışma Raporu

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Yazılı Basında Odamız

 

 

      Çalışmalarımız

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Yazılı Basında Odamız

»Oda Görüşleri

»Hukuki Çalışmalar

»Çalışma Raporu

»Çalışma Programı

»SMM ve Büro Tescil

 
 

Yayınlar

 » SÜRELİ YAYINLAR

GIDA MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
SAYI: 43

Tüm Sayılar »

e-BÜLTEN
SAYI: 45-2018/BÜLTEN NO:5_

Tüm Sayılar »

KONYA ŞUBE E-BÜLTEN
SAYI: 1

Tüm Sayılar »

 » KİTAPLAR

 
ET BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ
PROF. DR. AYDIN ÖZTAN

Tüm Kitaplar »

"MERDİVENALTI ÜRÜNLERE DİKKAT"

    Yayına Giriş Tarihi: 15.05.2019  Güncellenme Zamanı: 15.05.2019 11:33:05  Yayınlayan Birim: KONYA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 15.05.2019 11:30:22

ŞUBE BAŞKANIMIZ HULUSİ ADA`NIN "MERDİVENALTI ÜRÜNLERE DİİKAT" BAŞLIKLI YAZISI 13 MAYIS 2019 TARİHİNDE ANADOLU`DA BUGÜN GAZETESİNDE YAYINLANMIŞTIR.

 

Ramazan`da Merdivan Altı Üretilen Gıdalar Zehirliyor! (Özel Haber)
14 Mayıs 2019 11:41

Ramazan ayında gıda fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle merdiven altı gıda ürünlerinde artış yaşandığına dikkat çeken TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada tüketicilere uyarılarda bulundu.

Ramazan`da Merdivan Altı Üretilen Gıdalar Zehirliyor! (Özel Haber)

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada tüketicilerin  Ramazan ayında sağlıklı ve hijyenik gıdaya ulaşabilmesi için uyarılarda bulundu.  Ramazan ayında sahtekarlıkların artarak halk sağlığının hiçe sayıldığını belirten TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi "Tüketicilerin fiyatı yükseltilmiş, sağlıksız, son tüketim tarihi geçmiş veya çok yaklaşmış ürünlerin satıldığını fark ettikleri alışveriş yerlerini ilgili kurumlara şikayet etmeleri önemli bir vatandaşlık görevidir. Ramazan fırsatçılarının sosyal medyada teşhir etmesi de etkili bir yöntemdir. Ayrıca, yetkili kamu kurumlarımız da denetimlerini daha sıklaştırmalı, vatandaşın sağlığını hiçe sayanlara ve fiyatları gereğinden fazla yükseltenlere gerekli yaptırımları uygulamalıdır. Gıda zehirlenmesine maruz kalan veya satın aldığı gıdalarla ilgili herhangi bir şikayeti olan tüketiciler "Alo 174 Gıda Hattı`nı arayarak ihbarda bulunmalıdır" dedi.

"DENETİMLER TOPLU TÜKETİM YERLERİNDE YOĞUNLAŞTIRILMALIDIR"

Tüketicilerin yedikleri içtikleri gıdalardan emin olmaları için Ramazan ayıyla birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerine büyük görev düştüğünü belirten Başkan Hulusi Ada, "Faaliyet gösteren gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırmaları gerekmektedir. Denetimleri en çok tüketilen ekmek ve ekmek çeşitleri, unlu mamuller, şekerli mamuller ile gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde yoğunlaştırılmalıdır. Denetimlerde Gıda Kontrol görevlileri işyerlerinin kayıt ve onay belgeleri, asgari teknik ve hijyen şartları, resmi evrakları, ürünlerin son kullanım tarihleri, gıda maddelerinin muhafaza durumları, etiket bilgileri ve satış koşullarını kontrol etmelidirler. Denetimlerde özellikle toplu tüketim yerleri, Ramazan çadırları, toplu iftarların yapıldığı yerler ve bu yerlere yemek sağlayan şirketler, tatlı ve pastacılık ürünleri, şekerleme, ekmek ve pide üretimi yapan yerlerin denetimlerine ağırlık verilmesi önem taşımaktadır. Ramazan paketlerinin halk sağlığının korunması açısından ürünlerin son tüketim tarihleri ve etiket bilgileri bakımından kontrol edilmesi, gerektiğinde bu ürünlerden numune alınarak Türk Gıda Kodeksi‘ne uygun olup olmadığına bakılmalı" şeklinde konuştu.

RAMAZAN AYINDA İSRAF ARTIYOR

Oruç tutan tüketicilerin açlık hissiyle gereğinden fazla alışveriş yaptığını ve bunun da israfa yol açtığını sözlerine ekleyen Hulusi Ada konuşmasını şöyle sürdürdü: " Mübarek ayda tasarruf edilerek israftan kaçınılması gerekirken tüketim gereksiz yere artıyor. Yani ramazan ayı olması gerektiğinin aksine adeta israf ayı olmakta. Bu fazla tüketimi fırsat bilen gıda üreticileri ve satıcıları, Ramazan ayını vurgun dönemi olarak görmekte, maliyetlerde artış olmamasına rağmen gıda fiyatlarına fahiş zamlar yapmak suretiyle haksız kazanç sağlamaya yönelmektedir. Ramazan ayı dolayısıyla gıda fiyatlarında artış meydana geldiği için piyasaya sürülen "merdiven altı" gıda üretiminde de artış görülmektedir. ‘‘Merdiven altı‘‘ gıda üreticileri, tüketiciler için önemli tehlikedir ve bu durum tüketicileri tedirgin etmektedir. Ramazan öncesi tüketimin düşük oluşu nedeniyle, toptancıların ve süpermarketlerin elinde kalan bayatlamış veya son kullanma tarihi geçmiş gıdalar, ramazan kolisi içine yerleştirilerek piyasaya sürülmektedir. Bu kolilerin verildiği yoksul insanlar da içinden çıkan küflü ve bayat gıdalar için kimseye bir şey diyememektedir. Tüketicilerin ve ramazan kolisi dağıtacak hayırseverlerin, alışveriş yaparken ürünlerin markaları ve son tüketim tarihi gibi özelliklere dikkat etmeleri ve güvendikleri yerlerden bu ürünleri temin etmeleri, hem maddi açıdan hem de sağlık açısından önem arz etmektedir"

Özel Haber: Müslüm Evci

Okunma Sayısı: 11

Konya Şube Kaynaklı Yazılı Basında Odamız »
Tüm Yazılı Basında Odamız »

 

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

COPYRIGHT © 2019 TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTIYET MAH. KARANFİL-2 SOK. NO:49/10 KIZILAY / ANKARA
TEL: (+90) 312 418 28 26 - (+90) 312 418 28 46 - (+90) 312 418 28 47 - FAKS: (+90) 312 418 28 43
e-POSTA:

 

Key İnternet Hizmetleri Ltd. Şti.