ANA SAYFAAna SayfaBİZE ULAŞINİletişim

BAĞLANTILARBağlantılar SİTE HARİTASISite Haritası SİTE İÇİ ARAMAArama

TMMOB


ADANA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KONYA ŞUBE MERSİN ŞUBE TEMSİLCİLİKLER
»Information (English) 

WEB SİTEMİZDE ÜYE GİRİŞİ VE ÖDEMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Üye Girişi yaparak kendinize ait iletişim, nüfus, eğitim vb. bilgileri görüp, bu bilgilerin yanlış veya eksik olanlarını düzenleyebilir...

   ŞUBE GİRİŞ SAYFASIŞube Giriş Sayfası

      Şube İçeriği

»Şube Tarihçesi

»Şube Yönetim Kurulu

»Şube Çalışanları

»Çalışma Programı

»Çalışma Raporu

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Yazılı Basında Odamız

 

 

      Çalışmalarımız

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Yazılı Basında Odamız

»Oda Görüşleri

»Hukuki Çalışmalar

»Çalışma Raporu

»Çalışma Programı

»SMM ve Büro Tescil

 
 

Yayınlar

 » SÜRELİ YAYINLAR

GIDA MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
SAYI: 43

Tüm Sayılar »

e-BÜLTEN
SAYI: 47-2019/BÜLTEN NO:7_

Tüm Sayılar »

BURSA ŞUBE E-BÜLTEN
SAYI: 4

Tüm Sayılar »

 » KİTAPLAR

 
ET BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ
PROF. DR. AYDIN ÖZTAN

Tüm Kitaplar »

DÜNYA GIDA GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

    Yayına Giriş Tarihi: 18.10.2010  Güncellenme Zamanı: 11.11.2010 12:06:57  Yayınlayan Birim: BURSA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 11.11.2010 12:05:50

Dünya Gıda Günü nedeniyle 18 Ekim günü basın açıklaması yapıldı

 

16 Ekim "Dünya Gıda Günü" nedeniyle TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi 18 Ekim 2010 günü ortak bir basın açıklaması yaptı.

Yapılan Basın açıklamasına Şube Başkanımız Serkan DURMUŞ, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube 2. Başkanı Orhan SARIBAL,  Kimya Mühendisleri Odasını temsilen Kimya Mühendisi Bahar MESTAN, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fikri DÜŞÜNCELİ ve BAOB Dönem Sözcüsü Remzi  ÇINAR katıldı.

 

ULUSAL TARIM POLİTİKASI YOKSA

TARIMDA KENDİNE YETERLİLİK DE GÜVENLİ VE YETERLİ GIDA DA YOKTUR

  18 EKİM 2010

 1970‘lerden bu yana "Açlığa Karşı" ve "10 Yıl İçinde Açlığı Bitirme"ye yönelik   söylemlerle BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) nezdinde yürütülen çalışmalar beklendiği gibi sonuç vermemektedir. Bunun başlıca nedeni gelişmiş ülkelerce oluşturulan uluslararası gıda üretim ve ticaret düzeni ve bunların az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler aleyhine yarattığı yoksullaştırıcı sonuçlardır.

Dünyada bir yanda aşırı üretim ve tüketim ve sonucunda obezite önemli bir sorun alanı haline gelirken; diğer tarafta kronik açlığın devam etmesi bunun en basit göstergesidir. Belli coğrafyalardaki insanlar sürekli bir gıda yetersizliği içindedirler. Böylesi bir manzarada; kronik açlığın faturasını ne iklim değişikliğine, ne coğrafi yetersizliklere çıkartmak mümkündür.

1996 yılında 2015 yılı için dünyada aç sayısının 400- 500 milyon kişiye inmesi hedeflenirken; aç sayısının şimdiden 1 Milyara çıkmış olması, önümüzdeki dönemde bu açlığı ortadan kaldırabilecek biçimde yeni politikaların benimseneceği noktasında iyimserlik yaratmamaktadır.

Biz gıda mühendisleri, ziraat mühendisleri ve kimya mühendisleri  "ülke tarımının daha iyi noktaya getirilebilmesi  ,  gıda üretiminin kaliteli ve gıda güvenliğne uygun koşullarda yapılabilmesi adına  çalışmakta ve politikalar üretmekteyiz.

 Ancak; gıda güvencesi sağlanmadan, kaliteli gıda arzı ve gıda güvenliğinden söz edilemeyeceği açıktır. "Yeterli miktarda, uygun fiyatta ve kalitede, güvenli ve sürekli gıdaya ulaşmak" bir insanlık hakkıdır. Bunun sağlanması, ancak uzun soluklu ve kararlı politikalarla mümkün olabilecektir.

Kronik açlık henüz ülkemiz gündeminde olan bir sorun değildir. Ancak; beslenme yetersizliklerinin ve gelir dağılımındaki dengesizlikler nedeniyle yeterli gıdaya ulaşımda güçlüklerin azımsanamayacak boyutta olduğu bir gerçektir. İnsan beslenmesinde temel ihtiyaç olan hayvansal protein kaynaklarının tüketimi, gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında ülkemizde yaklaşık dörtte bir daha düşüktür. Oysa yetersiz protein alımının insanın bedensel ve mental sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Et ve süt fiyatlarını yüksek oluşu, fiyatların gerçekçi seviyelere çekilememesi ve bu yönde sağlıklı politikalar oluşturulamayışı, bu tablonun en önemli etkenlerindendir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verileri, Türkiye‘de açlık sınırı altında 550 bin, yoksulluk sınırı altında ise 16 milyon kişinin (%22) yaşadığını göstermektedir. Türkiye‘de kişi başı yıllık et tüketim miktarı 6 kilogramın; kişi başı süt tüketiminin  ise 25 litrenin altında olduğu dikkate alındığında çocuklarımızın  yüzde 27.4‘ nün  kronik beslenme yetersizliği yaşamasına, doğurganlık çağındaki kadınların yüzde 27‘sinin yetersiz beslenmesine ve  0-12 yaş aralığındaki çocuk nüfusun yüzde 71‘inin salgın hastalıklara açık olmasına şaşırmamak gerekir.

Temel gıda maddelerini üretme potansiyelimizin yüksekliği dikkate alınacak olursa, son yıllarda yaşanan tarımdan kaçış, tarım ve gıda alanındaki hatalı politikaların sonucudur.

•·        Ürettiğinin karşılığını alamayan, yeterince desteklenmeyen her geçen gün borçlandırılan, yerinden, yurdundan ve toprağından koparılan 3.5 milyon kişi,

•·         Üretimde kullanılmayarak boş bırakılan 2.5 milyon hektar tarım arazisi,

•·        250 bin-1 milyon baş hayvan varlığı olan ülkelere muhtaç edilen hayvancılık sektörü ve et üretimi,

•·        Destekleyici, koruyucu ve sübvanse  edici bir kurumdan yoksun, girdi maliyetlerinin  altında ezilerek süt üretiminden kopan  süt üreticileri,

•·        Avrupa Birliği üyelerini de besleyecek tarım potansiyeline ve tarımsal üretim gücüne sahip kendine yeter Türkiye‘den  bir çok tarımsal ham madde kaynağı ürünlerde net ithalatçı bir Türkiye,

•·        Ziraat, Gıda ve Kimya Mühendisleri odaları başta  olmak üzere sivil toplum örgütlerinin, konunun uzmanı kişilerin  tüm uyarılarına rağmen Ülke insanının yeterli, güvenli, kaliteli ve denetlenebilir gıdaya erişimini engelleyecek, binlerce ( yaklaşık 25 bin) Ziraat, Gıda ve Kimya Mühendisini işsiz bırakacak küresel sermayenin istekleri doğrultusunda çıkarılan, kanunlar yönetmelikler, (Gıda, Biyogüvenlik,  Tohum kanunları vb)

Son yıllarda uygulanan yanlış tarım politikaların ESERİ‘ dir.

Bu yanlışlığı düzeltmek ve tarımsal üretimde dengeleri sağlıklı bir biçimde yerine oturtmak için biran evvel çözüme yönelik politikalar gözden geçirilmeli, kısa ve uzun vadedeki öncelikler belirlenmelidir. İthalat; ancak gelişmiş ülkelerle eşit kulvarlarda koşulabildiğinde, ithal ürünlerle rekabet edilebilir hale gelindiğinde üreticiye zarar vermeyecek bir ticari hareketliliktir. Et sorununda yapıldığı gibi, piyasayı düzenlemek üzere ithalata yönelmek, sorunun boyutunun büyümesine neden olmaktadır. Et ithalatına yönelik kararının alındığı günden bu yana yaşananlar bunu açıkça göstermiştir. Piyasa dengelerini düzeltecek olan ithalat değil, önce doğru ve gerçekçi destekler, peşinden etkin ve yeterli bir denetim ve müdahale kurumlarının hayata geçirilmesidir. Bunu sağlayamadığımız sürece açılan ithalatın birçok üründe artarak devam edeceğini bilmemiz gerekmektedir.

Gerek üretici gerekse tüketici boyutunda yaşanan ekonomik sıkıntılar, gıda güvenliğini de riske atmaktadır.. Yeterli düzeyde yapılmayan denetimler; yıllardır bu düzenin sürmesine olanak tanımaktadır. Gelirinin yarısına yakınını gıdaya ayırmak zorunda kalan kişiler için en önemli kriterin ucuzluk olacağı açıktır.

Gıda güvenliği ve güvencesini sağlamak için bu sarmaldan çıkışa yönelik bütünsel politikaların geliştirilmesine ihtiyaç vardır. 16 Ekim Dünya Gıda Günü‘nde bir kez daha talep ediyoruz: Ülke olarak tarım üreticisini üretimden kopartmayacak, tüketiciye güvenli ve ekonomik ürünler sunacak düzeni hep beraber kuralım. Sadece ekonomi ve piyasa gözlüğü ile bakmadan, stratejik öneme sahip tarım ve gıda sektörünü güçlendirelim, kayıt dışını engelleyelim. Alım gücü düşük kesimlerin yeterli ve sağlıklı beslenmesini sağlamak üzere doğru ve uzun soluklu politikalar geliştirelim. Güvenli gıda arzını sağlamak amacıyla denetimlerin kamu eliyle etkin bir biçimde gerçekleştirilmesini sağlayalım.

Kamuda tarım ve  gıda alanında temel strateji ve politikaların belirlenmesinde ve bunların uygulanmasında görev almak üzere; başta gıda mühendisleri, ziraat mühendisleri ve kimya mühendisleri  olmak üzere, ilgili tüm meslek gruplarını istihdam edelim. Son günlerde yaşanan krizler; gıda ile ilgili tüm aşamalarda konu uzmanlarının varlığının ne kadar gerekli olduğunu göstermiştir.

Tarımsal üretimde kendine yeterliliğin sağlandığı; üretenlerin tarımsal üretimden ve toprağından koparılmadığı; yeterli, kaliteli, güvenli, denetlenebilir ve ekonomik gıda üretiminin sağlandığı; stratejik öneme sahip tarımın kanunda öngörüldüğü oranda desteklendiği; ülke insanından, emekten ve üreticiden yana ulusal tarım politikalarının uygulandığı;  üretilenlerin eşit, adil ve hakça paylaşıldığı Dünya Gıda Günlerine ulaşmak dileğiyle

Dünya Gıda Gününüz Kutlu Olsun !!!!!!!!!

 

Serkan DURMUŞ                      Ertuğrul AKSOY                       Ali ULUŞAHİN

Gıda Müh. Odası                     Ziraat Müh. Odası                   Kimya Müh. Odası

Bursa Şube Başkanı                Bursa Şube Başkanı                 Bursa Şube Başkanı

Güncellenme Zamanı: 11.11.2010 12:06:52

Okunma Sayısı: 1527

Bursa Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »
Tüm Basın Açıklamaları »

 

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

COPYRIGHT © 2020 TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTIYET MAH. KARANFİL-2 SOK. NO:49/10 KIZILAY / ANKARA
TEL: (+90) 312 418 28 26 - (+90) 312 418 28 46 - (+90) 312 418 28 47 - FAKS: (+90) 312 418 28 43
e-POSTA:

 

Key İnternet Hizmetleri Ltd. Şti.