HABER GLOBAL / Gamze Bal "VAROLUŞ SANCILI GIDA ÜRETİMİ! BU "İĞRENÇLİKLER" NİYE?" Süt kazanında banyo, turşu kazanında çıplak ayakla dans... Gıda güvenliğini hiçe sayan uygulamalar sosyal medya aracılığıyla daha da görünür oldu. Denetimler ne durumda? Bu insanlar neden bile isteye bu görüntüleri çekip, paylaşıyorlar? Gıda mühendisleri ve psikologlarla konuştuk... Haberin tamamını okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız Varoluş sancılı gıda üretimi! (haberglobal.com.tr) TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü "GIDA ZEHİRLENMELERİNE YOL AÇABİLİR" TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, gıda güvenliğini ortadan kaldıran bu görüntülerin yeterli denetimlerin olmamasından kaynaklandığına dikkat çekiyor. Bir gıda üretim hattında, yalnızca o gıdanın üretiminde kullanılacak hammaddelerin yer alması gerektiğine işaret eden Üzümcü, "Bu, temel kural. Ancak çiğneniyor. Belki girdiği kazandaki sıvı süt değil, deterjan. Ancak ne olursa olsun, üretim hattında, makinesinde yer almaması gereken bir şeyin olduğunu gösteriyor" diyor. Buradan kaynaklı, insanları hasta edici mikroorganizmaların oluşacağına vurgu yapan Üzümcü, "Patojen mikroorganizmalar gıdaya geçer ve halk sağlığını tehlikeye atan durumlar yaşanabilir. Çeşitli gıda zehirlenmelerine yol açabilir" diye konuştu. 
DENETİMLER YETERSİZ Tepki çeken bu görüntülerin çekildiği işletmelerin küçük işletmeler olduğuna dikkat çeken Üzümcü, "Birtakım önlemlerin alınmadığını gözlemliyoruz. Ayrıca sorumlu yöneticiler var mı, yok mu onu da bilemiyoruz. 30 beygir gücünün altında ve 10 çalışanın altındaki yerlerde, o çalışanları denetleyecek bir sorumlu gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğu yok" dedi. "En önemlisi devletin yapması gereken denetimler" diye Üzümcü, "Daha sık ve etkili bir şekilde yapılmalı. Sadece bu tür aksaklıkları cezalandırıcı şekilde değil aynı zamanda gıda işletmelerini bilgilendirici şekilde olması gerek. Ve tabii denetim sayılarının artması gerekiyor. Ancak yapılan denetimler yetersiz" diye konuştu. |