ANA SAYFAAna SayfaBİZE ULAŞINİletişim

BAĞLANTILARBağlantılar SİTE HARİTASISite Haritası SİTE İÇİ ARAMAArama

TMMOB


ADANA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KONYA ŞUBE MERSİN ŞUBE TEMSİLCİLİKLER
»Information (English) 

WEB SİTEMİZDE ÜYE GİRİŞİ VE ÖDEMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Üye Girişi yaparak kendinize ait iletişim, nüfus, eğitim vb. bilgileri görüp, bu bilgilerin yanlış veya eksik olanlarını düzenleyebilir...

   ŞUBE GİRİŞ SAYFASIŞube Giriş Sayfası

      Şube İçeriği

»Şube Tarihçesi

»Şube Yönetim Kurulu

»Şube Çalışanları

»Çalışma Programı

»Çalışma Raporu

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

 

 

      Çalışmalarımız

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Oda Görüşleri

»Hukuki Çalışmalar

»Çalışma Raporu

»Çalışma Programı

»SMM ve Büro Tescil

 
 

Yayınlar

 » SÜRELİ YAYINLAR

GIDA MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
SAYI: 51

Tüm Sayılar »

e-BÜLTEN
SAYI: 54-2022/BÜLTEN

Tüm Sayılar »

İSTANBUL ŞUBE E-BÜLTEN
SAYI: 116

Tüm Sayılar »

 » KİTAPLAR

 
COĞRAFİ İŞARETLER VE GIDA MÜHENDİSİNİN ROLÜ KİTABI

Tüm Kitaplar »

KURBAN KESİMİNDE VE KESİM SONRASI TAŞIMA, DEPOLAMA, TÜKETİM AŞAMALARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

    Yayına Giriş Tarihi: 08.07.2022  Güncellenme Zamanı: 08.07.2022 22:08:13  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 08.07.2022 22:05:38

 

 

Basına ve Kamuoyuna

08.07.2022 

Kurban Kesiminde ve Kesim Sonrası Taşıma, Depolama, Tüketim Aşamalarında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 

Kurban kesiminde ve kesim sonrası taşıma, depolama ve tüketim aşamalarında gıda güvenliği riskleri göz önünde bulundurulmalı ve bu noktalara dikkat edilmelidir. 

Kurban alınan ve kesim gerçekleştirilen yerin yerel yönetimler tarafından belirlendiğinden, bu süreçlerin Veteriner Hekim kontrolünde gerçekleştirildiğinden ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da denetlendiğinden emin olunmalıdır. 

Hayvan kesilmeden önce 12 saat dinlendirilmeli ve strese girmesi engellenmelidir. Bu 12 saat süresince sakatatlardaki mikrobiyal yükün artmaması için hayvana yalnızca su verilmeli, yem verilmemelidir.

Kesim işlemi profesyoneller tarafından hızlı bir şekilde gerçekleştirilmeli, kesim sırasında hayvan strese sokulmamalı ve kesim sırasını bekleyen hayvanların da kesilen hayvanları görmesi engellenmelidir.

Kesim esnasında ya da kesim sonrasında hayvanın kanı insanlara ve çevreye bulaştırılmamalı, kontrollü bir şekilde uzaklaştırılmalıdır. 

Kurban kesildikten sonra parçalanan etler hemen poşete konulmamalı, güneş görmeyen hava akışının olduğu serin bir ortamda 1 saat süreyle dinlendirilmelidir. Dinlendirme sırasında kurban etine toprak, toz, dışkı bulaşmadığından ve sakatatlarla temas etmediğinden emin olunmalıdır. 

Bir süre serin ortamda dinlendirildikten sonra temiz ve önceden kullanılmamış gıdaya uygun poşetlerle poşetlenen etin hala kas kütlesi olduğu bilinmeli, tüketilebilir ete dönüşmesi için en az 24 saat +4 derecede buzdolabında dinlendirilmesi sağlanmalıdır. 

Et pişirilmeden önce yıkanmadan doğrudan pişirilmelidir. Etin yıkanmasıyla birlikte et yüzeyindeki mikroorganizmaların sıçrayan su vasıtasıyla lavaboya ve tezgâha bulaşacağı ve dolaylı yoldan eve yayılacağı ve sağlık sorunları yaratabileceği unutulmamalıdır. 

Etin pişirilmesi sırasında çiğ etle temas sonrasında eller yıkanmalı, çiğ ete temas eden mutfak ekipmanlarıyla pişmiş ete temas edilmemelidir. 

Buzdolabında saklanacak etin kanının diğer gıdalara bulaşması önlenmelidir. Bunun için saklanacak et ayrı bir dolapta ya da rafta saklanmalı, etin saklandığı poşetin ağzının iyice kapatıldığından ve poşette delik bulunmadığından emin olunmalıdır. 

Daha sonra tüketilecek etler -18 derecede saklanmalı, tüketileceği zaman 1 gün öncesinden buzdolabına alınarak çözündürülmeli, çözündürülen etler ısıl işlem uygulanmadan tekrar dondurulmamalıdır. Dondurulan etler -18 derecede 6 ay süreyle saklanmalıdır. 

Kıyma çekimi için ayrılan etler dışarıda ya da buzdolabında bekletilmemeli, dondurucuda muhafaza edilmelidir. Kıyma çekiminden 1 gün öncesinden buzdolabına alınarak çözündürülmeli, kıyma çekiminden sonra ihtiyaca göre porsiyonlanarak dondurulmalıdır.

            

             TMMOB
   Gıda Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu 

Okunma Sayısı: 157

İstanbul Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »
Tüm Basın Açıklamaları »

 

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

COPYRIGHT © 2022 TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTIYET MAH. KARANFİL-2 SOK. NO:49/10 KIZILAY / ANKARA
TEL: (+90) 312 418 28 26 - (+90) 312 418 28 46 - (+90) 312 418 28 47 - FAKS: (+90) 312 418 28 43
e-POSTA: gidamo@gidamo.org.tr

 

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.