ANA SAYFAAna SayfaBİZE ULAŞINİletişim

BAĞLANTILARBağlantılar SİTE HARİTASISite Haritası SİTE İÇİ ARAMAArama

TMMOB


ADANA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KONYA ŞUBE MERSİN ŞUBE TEMSİLCİLİKLER
»Information (English) 

WEB SİTEMİZDE ÜYE GİRİŞİ VE ÖDEMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Üye Girişi yaparak kendinize ait iletişim, nüfus, eğitim vb. bilgileri görüp, bu bilgilerin yanlış veya eksik olanlarını düzenleyebilir...

      Çalışmalarımız

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Oda Görüşleri

»Hukuki Çalışmalar

»Çalışma Raporu

»Çalışma Programı

»SMM ve Büro Tescil

 
 

Yayınlar

 » SÜRELİ YAYINLAR

GIDA MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
SAYI: 51

Tüm Sayılar »

e-BÜLTEN
SAYI: 54-2022/BÜLTEN

Tüm Sayılar »

ŞUBE e-BÜLTEN

 » KİTAPLAR

 
COĞRAFİ İŞARETLER VE GIDA MÜHENDİSİNİN ROLÜ KİTABI

Tüm Kitaplar »

GIDA GÜVENLİĞİ BİLİNÇLİ TÜKETİCİ İLE SAĞLANABİLİR! KURBAN BAYRAMINDA HALK SAĞLIĞINA DİKKAT EDİLMELİDİR!

    Yayına Giriş Tarihi: 25.11.2009  Güncellenme Zamanı: 21.06.2010 17:10:13  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

  

 

25.11.2009

BASIN ve KAMUOYUNUN DİKKATİNE!

  

- GIDA GÜVENLİĞİ BİLİNÇLİ TÜKETİCİ İLE SAĞLANABİLİR!

- KURBAN BAYRAMINDA HALK SAĞLIĞINA DİKKAT EDİLMELİDİR!

  

Son dönemde güvenilir gıda üretimi ve tüketimi ile ilgili olarak toplumda ciddi endişeler yaşanmakta, gıda güvenliğine ilişkin kamuoyu duyarlılığı gün geçtikçe artmaktadır. Kayıt dışı ya da merdiven altı gıda üretiminin yoğun olması ve üretim yerleri ile piyasa denetimlerinin yeterince yapılmamasının yanı sıra, genetiği değiştirilmiş ürünlerle ilgili tartışmalar, tüketicinin kafasını karıştırmaktadır.

 

Bu anlamda, toplumsal ve sosyal yaşamımızda önemli bir yeri olan bayram sürecinde alışverişe daha çok dikkat edilmesi gerekmektedir. 

 

Bayram alışverişinde;

 

-Üretim izni bulunan, ambalaj ve etiketli gıda maddeleri tercih edilmelidir.

 

-Etiketi üzerinde ürünün içeriği, üretim ve son kullanma tarihi bulunan gıda maddeleri   satın alınmalıdır.

 

-Bayramlık şeker, tatlı vb ürünler güvenilir yerlerden alınmalıdır.

 

-Tüketici sağlığının korunması adına açıkta ve uygun olmayan koşullarda satışa sunulan ürünlerden uzak durulmalıdır.

 

Kurbanlık etin de yoğun tüketileceği bayram günleri ve sonrasında, tüketicilerin daha bilinçli ve duyarlı olması gereği vardır.  Kurban etinin gerek bireysel tüketiminde, gerekse toplu tüketiminin yapıldığı öğrenci yurtları vb yerlerde asgari hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.

 

-Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişmekle birlikte, buzdolabı koşullarında en çok 3-4 gündür. Kıymada bu süre 1-2 gündür. Uzun sürede tüketilecek et ise buzlukta ya da derin dondurucuda    (-18 °C ) muhafaza edilmelidir.

 

-Hemen tüketilmeyecek et kavurma yapılarak da muhafaza edilebilir.

 

-Donmuş et çözündükten sonra hemen tüketilmeli, asla tekrar dondurulmamalıdır.

 

-Kurbanlık etin henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak biçimde büyük parçalar halinde üst üste yığılması durumunda,  etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma görülecek, tüketimi sağlık açısından risk oluşturacaktır. Bu durumdaki et kesinlikle tüketilmemelidir.

 

-Sakatat ile et aynı ortamda bulundurulmamalı ya da muhafaza edilmemelidir.

 

-Et, kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, etin merkezi tam olarak pişene kadar (en az 70 0C), ısıl işlem devam etmelidir. 

 

Ülkemizde ve dünyada gıda güvenliğine yönelik yoğun tartışmaların olduğu bir dönemde, Kurban Bayramında halk sağlığı açısından olumsuzlukların yaşanmaması için, başta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olmak üzere, üretici ve tüketicilere önemli görevler düşmektedir. Tüketicinin destek vermediği koşullarda gıda güvenliğinin tam anlamıyla sağlanamayacağı inancıyla, tüm halkımıza iyi bayramlar dileriz.

 

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

 

Okunma Sayısı: 2152

Tüm Basın Açıklamaları »

 

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

COPYRIGHT © 2022 TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTIYET MAH. KARANFİL-2 SOK. NO:49/10 KIZILAY / ANKARA
TEL: (+90) 312 418 28 26 - (+90) 312 418 28 46 - (+90) 312 418 28 47 - FAKS: (+90) 312 418 28 43
e-POSTA: gidamo@gidamo.org.tr

 

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.