ANA SAYFAAna SayfaBİZE ULAŞINİletişim

BAĞLANTILARBağlantılar SİTE HARİTASISite Haritası SİTE İÇİ ARAMAArama

TMMOB


ADANA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KONYA ŞUBE MERSİN ŞUBE TEMSİLCİLİKLER
»Information (English) 

WEB SİTEMİZDE ÜYE GİRİŞİ VE ÖDEMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Üye Girişi yaparak kendinize ait iletişim, nüfus, eğitim vb. bilgileri görüp, bu bilgilerin yanlış veya eksik olanlarını düzenleyebilir...

      Çalışmalarımız

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Oda Görüşleri

»Hukuki Çalışmalar

»Çalışma Raporu

»Çalışma Programı

»SMM ve Büro Tescil

 
 

Yayınlar

 » SÜRELİ YAYINLAR

GIDA MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
SAYI: 51

Tüm Sayılar »

e-BÜLTEN
SAYI: 54-2022/BÜLTEN

Tüm Sayılar »

ŞUBE e-BÜLTEN

 » KİTAPLAR

 
COĞRAFİ İŞARETLER VE GIDA MÜHENDİSİNİN ROLÜ KİTABI

Tüm Kitaplar »

ET VE ÜRÜNLERİ SIKLIKLA DENETLENMELİDİR! TÜKETİCİNİN ALDATILMASININ ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR!

    Yayına Giriş Tarihi: 11.03.2009  Güncellenme Zamanı: 21.06.2010 17:19:08  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

  

  

11 MART 2009

       BASIN VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE!

  

-ET VE ÜRÜNLERİ SIKLIKLA DENETLENMELİDİR!

-TÜKETİCİNİN ALDATILMASININ ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR!

  

Son günlerde, özellikle et teknolojisinde mevzuatında izin verilmeyen kimi maddelerin kullanımı gündeme gelmektedir. Çeşitli ticari adlarla piyasada bulunan ve pastörize buğday ununun çözelti haline getirilmesi ile elde edilen bu tür maddeler, daha çok ekmek, pasta, makarna, bisküvi ve benzeri unlu mamullerin üretiminde kullanılmaktadır. Et teknolojisinde ise, gerek dondurulma, gerekse satış aşamaları öncesinde özellikle büyük parça ete çoklu enjeksiyon yöntemiyle enjekte edilmesi ya da taze etin söz konusu çözeltiye yatırılması yoluyla,  su tutma kapasitesi artırılarak etin ağırlığında artış sağlanmaktadır.

 

Bitkisel protein içeren bu tür ürünlerin su tutma kapasitesinin yüksek olması nedeniyle, dondurulmuş etin çözünmesi sürecinde su kaybı önlenmektedir. Mikrobiyolojik bozulmalara açık olan taze etin bileşimindeki su miktarının bu yöntemle artırılması, eti bozulmalara daha duyarlı duruma getirirken, teknoloji etik dışı ve yanlış kullanılmaktadır.

 

Taze etin su tutması daha kolay olduğundan, pastörize buğday unu çözeltisinin kullanımı sonucu, tüketici, ette %70 oranında bulunan su miktarının daha da artırılmasına bağlı olarak aldatılmakta, dolayısıyla satın aldığı et ve ürünlerine gereğinden çok bedel ödemektedir.

 

Tüketicinin gözlem yoluyla bu tür hileleri anlama olanağı bulunmadığından, et ve ürünlerine ilişkin üretim ve satış noktalarında etkin denetimler yapılarak, adı geçen ürünlerin kullanımı engellenmelidir.

 

5179 sayılı yasa uyarınca gıda denetimleri yapmakla sorumlu olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, gıda güvenliğini sağlamak üzere, gerek saha denetimlerinde gerekse laboratuar kontrollerinde yeterli sayıda Gıda Mühendisi istihdam ederek tüketicinin aldatılmasının önüne geçmelidir.

 

 

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

 

Okunma Sayısı: 965

Tüm Basın Açıklamaları »

 

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

COPYRIGHT © 2022 TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTIYET MAH. KARANFİL-2 SOK. NO:49/10 KIZILAY / ANKARA
TEL: (+90) 312 418 28 26 - (+90) 312 418 28 46 - (+90) 312 418 28 47 - FAKS: (+90) 312 418 28 43
e-POSTA: gidamo@gidamo.org.tr

 

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.