ANA SAYFAAna SayfaBİZE ULAŞINİletişim

BAĞLANTILARBağlantılar SİTE HARİTASISite Haritası SİTE İÇİ ARAMAArama

TMMOB


ADANA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KONYA ŞUBE MERSİN ŞUBE TEMSİLCİLİKLER
»Information (English) 

WEB SİTEMİZDE ÜYE GİRİŞİ VE ÖDEMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Üye Girişi yaparak kendinize ait iletişim, nüfus, eğitim vb. bilgileri görüp, bu bilgilerin yanlış veya eksik olanlarını düzenleyebilir...

      Çalışmalarımız

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Oda Görüşleri

»Hukuki Çalışmalar

»Çalışma Raporu

»Çalışma Programı

»SMM ve Büro Tescil

 
 

Yayınlar

 » SÜRELİ YAYINLAR

GIDA MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
SAYI: 52 (ISSN -1303-4707)

Tüm Sayılar »

e-BÜLTEN
SAYI: 55-2022/BÜLTEN

Tüm Sayılar »

ŞUBE e-BÜLTEN

 » KİTAPLAR

 
COĞRAFİ İŞARETLER VE GIDA MÜHENDİSİNİN ROLÜ KİTABI

Tüm Kitaplar »

"GIDA MÜHENDİSLİĞİ SAÇMALIKTIR" YORUMUNA ODAMIZ VE ÜNİVERSİTELERDEN AÇIKLAMA

    Yayına Giriş Tarihi: 18.02.2014  Güncellenme Zamanı: 17.03.2014 12:43:54  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 17.02.2014 12:42:11

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ve Üniversitelerden

Kamuoyuna Bilgilendirme  

17.02.2014

13 Şubat 2014 tarihinde https://tr-tr.facebook.com/Canan.Efendigil.Karatay adresi üzerinden sosyal medyada Canan Efendigil Karatay adıyla "Gıda Mühendisliği diye bir saçmalık çıktı! Gıda doğal olmalı neyin mühendisliği bu? Gıda Mühendisliği olmaz!" yorumunu paylaşmıştır.

Facebook sayfası üzerinden paylaşmış olan bu ifadeler son derece cahilce, bilim ahlakından uzak ve haddini aşan ifadelerdir. Bu yorumla ilgili olarak, Sayın Karatay‘a ulaşılmış,  bilgilendirme yapılmaya çalışılmış ve bu açıklama kendisi tarafından yapılmadı ise bunun ilgili tüm taraflara açıklanması için birlikte basın açıklaması yapmak amacıyla görüşme yapılmasına gayret gösterilmiş, ancak kendisinin görüşmeyi/açıklama yapmayı reddetmesi nedeniyle bir sonuca ulaşılamamıştır. 

15.02.2014 tarihinde yine aynı sayfada, söz konusu sayfanın bir Facebook Fan sayfası olduğu; Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay ile hiçbir ilgisi bulunmadığı, paylaşımların bir kısmını Prof. Dr. Canan Karatay‘ın gazete ve televizyon röportajlarından alıntı olduğu açıklanmıştır. Açıklamada; bu açıklamayı yapan kişi veya kurumun ismi olmadığı gibi, bugüne kadar kendi adıyla gündeme yansıyan ve büyük tepki alan cümlelere Prof. Dr. Canan Karatay‘dan da bir açıklama, yalanlama veya özür mesajı gelmemiştir.  

Bilim insanı iddiası ile toplumla sürekli görüşlerini paylaşmayı ve doğru yönlendirme görevini üstlenmeyi misyon edinmiş görünen bir uzmanın, başta kendi mesleğine olmak üzere farklı disiplinlerde yetişmiş olan uzmanlara olan saygısı ve sahip olması gereken etik kurallar gereği böyle bir yorumu yapmayacağı ortadadır. Aksine bir durum, kendisine verilen eğitimi, bilimi ve etik değerlerini inkâr etmesi anlamına gelecektir. 

Bizler en az 30 yıldır bu ülkede gıda mühendisliği eğitimi veren üniversiteler ve bu mesleği temsil eden kamu kurumu niteliğinde meslek odası olarak şunların bilinmesini arzu ediyoruz:

   -Doğal olan her şey daima sağlıklı anlamına gelmemektedir. Son derece faydalı doğal gıdaların yanı sıra, toksik olan ve tüketilmesinde sakınca olan veya işlendikten sonra güvenli hale gelen pek çok gıda vardır.  Hatta eğer gerekli kontroller sağlanmazsa güvenli olabilecek pek çok ürün de sağlık riskleri içerebilir. Örneğin, bazı küfler tarafından üretilen mikotoksinler doğal koşullarda üretimde ortaya çıkar, önlemenin yolu ise bu üretim sürecinde bu tehlikeyi önleyecek bir sistemi kurmaktan geçmektedir. Köyde üretilmiş, evde kurutulmuş diye özellikle tercih ettiğimiz kırmızıbiberin ne denli temiz koşullarda olursa olsun eğer parçalanmadan kurutulmuşsa aflatoksin içerme ihtimalinin yüksek olduğunu hangi ev kadını, kaç çiftçi bilmektedir?

   -Ekmek de dâhil neredeyse tükettiğimiz tüm gıdalar (çiğ tüketilen sebze meyve hariç) ister ev koşullarında, isterse sanayide üretilsin "işlenmiş ürün"dür. İşleme ve muhafaza bir zorunluluktur. Doğada un yoktur, bizlerin tükettiği hali ile şeker yoktur. Yoğurt ve peynir yoktur.  Bir an için değirmenlerin, fırınların, kurutma tesislerinin, süt fabrikalarının, zeytinyağı tesislerinin kapatıldığını düşünelim.  Güvenli, besleyici ve lezzetli gıdaların her mevsimde ve her yörede bulunabilirliğini kim sağlayacaktır?

   -Gıda mühendisleri; hammaddeden gelen besin öğelerini maksimum düzeyde koruyarak,    minimum kayıpla üretiminden tüketimine kadarki tüm süreçlerde sağlığa uygun, güvenli ve kaliteli gıda üretilmesi temelinde eğitim alırlar. Bu temelle, geleneksel yöntemler de dâhil gıdaların üretiminde var olan sağlık sorunlarının tespit edilerek bu sorunların önlenmesi, gıda üretim teknolojilerinin geliştirilmesi, gıda maddelerinin ambalajlanması ve depolanması, üretilen gıdaların kalite kontrollerinin ve resmi denetimlerinin yapılması, gıda alanında araştırma-geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesi  konularında görev ve sorumluluklar alırlar.

   -Değişen dünyada değişen tüketici ihtiyaçlarına cevap verebilmek üzere ürün çeşitlenmesi/ yeni ürünlerin oluşturulması için de gıda işletmeleri ve gıda konusunda uzmanlaşmış meslek grupları vazgeçilmezdir. 

   -Sağlıklı yaşam için güvenilir gıdaya ulaşmak önemlidir. Hassas gruplar yani hastalar, yaşlılar ve bebekler, metabolik rahatsızlığı olanlar başta olmak üzere, tüm bireyler tarafından tüketilen gıdaların ulaşılabilir ve güvenilir olması, gıda bilimi ve onun uygulayıcıları olan gıda profesyonellerinin varlığı ile mümkündür.  Bilinmelidir ki çölyak hastalarına glutensiz ürün üretmek, laktozu tolere edemeyen bünyelere laktozsuz süt üretmek, kendi başına beslenemeyecek kadar hasta olan kişilere enteral beslenme ürünlerini üretmek, uzayda tüketilecek gıdaları üretmek bir mühendislik işidir.

   -Dünyada ve ülkemizde gıda bilimi ve bu bilim ışığında bilgi ve donanımını hizmete dönüştüren meslek mensupları olmazsa güvenilir gıdaya ulaşmak tesadüflere kalacak, dengeli ve yeterli beslenme için gerekli ürünlerin birçoğuna ulaşmak hayal olacaktır.

   -Gıda Mühendisleri, gıda güvenilirliğinin sağlanmasında temel mesleklerden biridir. Ülkemizde, dört yıl boyunca mühendis yaklaşımıyla "en iyi, en güvenilir gıdanın" nasıl üretileceği konusunda eğitim alan meslektaşlarımız, güvenilir gıdanın üretiminde görev almaya devam ederek halkımızın güvenilir gıdaya ulaşmasında anahtar rol alma görev ve misyonunu sürdürecektir.

Tüm bu doğruları kamuoyu ve tüketicilerin dikkatine sunuyor; söz konusu paylaşımla ilgili hukuki haklarımız saklı kalmak kaydıyla Prof. Dr. Canan Karatay‘ı bu konuda bir açıklama yapmaya ve kendi adıyla paylaşılan ifadeleri düzeltmeye davet ediyoruz. Bu ve benzeri olaylar sıklıkla yaşanmakta ve kamuoyunun güvenli gıdaya ulaşımda algısını olumsuz etkilemektedir. İlgili kişileri, hali hazırda görev yaptığı kurumları, kamu otoritelerini ve kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarını göreve çağırıyoruz.  

 

Doç. Dr. Osman KOLA

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Doç. Dr. Mehmet Sertaç ÖZER

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Doç. Dr. Veli GÖK

Afyon Kocatepe Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Mehmet İNAN

Akdeniz Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Aydın ÖZTAN

Aksaray Üniversitesi

 

Prof. Dr. Aziz EKŞİ

Ankara Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Barbaros ÖZER

Ankara Üniversitesi

Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Celalettin KOÇAK

Ankara Üniversitesi

Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. Filiz YANGILAR

Ardahan Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Mükerrem KAYA

Atatürk Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. M. Murat KARAOĞLU

Atatürk Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. Ayla ARSLANER

Bayburt Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Doç. Dr. A. Kemal SEÇKİN

Bursa Teknik Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Semra KAYAARDI

Celal Bayar Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Doç. Dr. Ersel OBUZ

Celal Bayar Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Cengiz CANER

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Yrd. Doç. Dr. Oğuz AYDEMİR

Çankırı Karatekin Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Yrd. Doç. Dr. Deniz BAŞ

Çankırı Karatekin Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Turgut CABAROĞLU           

Çukurova Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Zerrin ERGİNKAYA

Çukurova Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Hüseyin ERTEN

Çukurova Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Şebnem TAVMAN

Ege Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Taner BAYSAL

Ege Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Yekta GÖKSUNGUR

Ege Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Ali Rıza TEKİN

Gaziantep Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Doç. Dr. Özlem AKPINAR

Gaziosmanpaşa Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Halil VURAL

Hacettepe Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Ümran UYGUN

Hacettepe Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Hamit KÖKSEL

Hacettepe Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Ayhan ATLI

Harran Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Yrd. Doç. Dr. A. Sabri ÜNSAL

Harran Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. İbrahim HAYOĞLU

Harran Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Doç. Dr. K. Savaş BAHÇECİ

Hitit Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. Fatih ÖZBEY

Hitit Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. Önder YILDIZ

Iğdır Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Yrd. Doç. Dr. Bayram YURT

Iğdır Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Şükrü KARATAŞ

İstanbul Aydın Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Beraat ÖZÇELİK

İstanbul Teknik Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Dilek BOYACIOĞLU

İstanbul Teknik Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. Dilara NİLÜFER ERDİL

İstanbul Teknik Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Nazan TURHAN

İzmir Ekonomi Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Ahmet YEMENİCİOĞLU

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Özlem TURGAY

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Levent İNANÇ

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. Yalçın COŞKUNER

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi  

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Yrd. Doç. Dr. Mehmet KÖTEN

Kilis 7 Aralık Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Doç. Dr. Yusuf YILMAZ

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. İbrahim EKİZ

Mersin Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Mahir TURHAN

Mersin Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Ali BATU

Mevlana Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Yahya Kemal AVŞAR

Mustafa Kemal Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Zehra GÜLER

Mustafa Kemal Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. Emir Ayşe ÖZER

Mustafa Kemal Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Mehmet DEMİRCİ

Namık Kemal Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Nesimi AKTAŞ

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Zeliha YILDIRIM

Niğde Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Metin YILDIRIM

Niğde Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. Ayşe ÖZBEY

Niğde Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. Hakan ERİNÇ

Niğde Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. Hasan TANGÜLER

Niğde Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. M. Hikmet BOYACIOĞLU

Okan Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Ahmet Faik KOCA

Ondokuz Mayıs Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Doç. Dr. Zekai TARAKÇI

Ordu Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Alev BAYINDIRLI

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Yrd. Doç. Dr. Ayşe Tülin ÖZ

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Aydın YAPAR

Pamukkale Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. Serpil ÖZTÜRK

Sakarya Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Nihat AKIN

Selçuk Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Mustafa KARAKAYA

Selçuk Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Zeynep SEYDİM

Süleyman Demirel Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Mihriban KORUKLUOĞLU

Uludağ Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Mustafa ÖZİLGEN

Yeditepe Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Artemis KARAALİ

Yeditepe Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Muhammet ARICI

Yıldız Teknik Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. İsmail Sait DOĞAN

Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Nafi ÇOKSÖYLER

Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Kadir HALKMAN

Gıda Teknolojisi Derneği

Dernek Başkanı

Recep ÖZMETİN

TMMOB

Yönetim Kurulu Üyesi

Petek ATAMAN

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu Başkanı

Dr. Bediha DEMİRÖZÜ

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu II. Başkanı

Serdar Alp SUBAŞI

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu Sayman Üye

Fatmagül ÇIRA

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu Yazman Üye

Dr. Şennur ÖZKAYA

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu Üyesi

Sevda KARA

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu Üyesi

Eylem Başak KAYA ÇETİNER

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu Üyesi

Prof. Dr. Aykut AYTAÇ

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası / Hacettepe Üniversitesi

Yönetim Kurulu Y. Üyesi / Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Fikret OKANT

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu Y. Üyesi

Nazan MARAŞ

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu Y. Üyesi

Özlem SARIOĞLU

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu Y. Üyesi

Bahar OKYAY

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu Y. Üyesi

Nail ŞAHİNBAŞ

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu Y. Üyesi

Tuğrul DERELİ

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Zonguldak İl Temsilcisi

Okunma Sayısı: 13675

Tüm Basın Açıklamaları »

 

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

COPYRIGHT © 2023 TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTIYET MAH. KARANFİL-2 SOK. NO:49/10 KIZILAY / ANKARA
TEL: (+90) 312 418 28 26 - (+90) 312 418 28 46 - (+90) 312 418 28 47 - FAKS: (+90) 312 418 28 43
e-POSTA: gidamo@gidamo.org.tr

 

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.