ANA SAYFAAna SayfaBİZE ULAŞINİletişim

BAĞLANTILARBağlantılar SİTE HARİTASISite Haritası SİTE İÇİ ARAMAArama

TMMOB


ADANA ŞUBE ANTALYA ŞUBE BURSA ŞUBE İSTANBUL ŞUBE İZMİR ŞUBE KONYA ŞUBE MERSİN ŞUBE TEMSİLCİLİKLER
»Information (English) 

WEB SİTEMİZDE ÜYE GİRİŞİ VE ÖDEMELER HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Üye Girişi yaparak kendinize ait iletişim, nüfus, eğitim vb. bilgileri görüp, bu bilgilerin yanlış veya eksik olanlarını düzenleyebilir...

   ŞUBE GİRİŞ SAYFASIŞube Giriş Sayfası

      Şube İçeriği

»Şube Tarihçesi

»Şube Yönetim Kurulu

»Şube Çalışanları

»Çalışma Programı

»Çalışma Raporu

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

 

 

      Çalışmalarımız

»Haberler

»Duyurular

»Basın Açıklamaları

»Görsel-İşitsel Basında
  Odamız

»Oda Görüşleri

»Hukuki Çalışmalar

»Çalışma Raporu

»Çalışma Programı

»SMM ve Büro Tescil

 
 

Yayınlar

 » SÜRELİ YAYINLAR

GIDA MÜHENDİSLİĞİ DERGİSİ
SAYI: 46

Tüm Sayılar »

e-BÜLTEN
SAYI: 48-2020/BÜLTEN

Tüm Sayılar »

ADANA ŞUBE E-BÜLTEN
SAYI: 1

Tüm Sayılar »

 » KİTAPLAR

 
ET BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ
PROF. DR. AYDIN ÖZTAN

Tüm Kitaplar »

20/03/2017 TARİHİNDE BASINDA YER ALAN VE ADANA’DAKİ EKMEKLERİN %80’İNDE GDO’LU KATKI MADDESİ BULUNDUĞUNA DAİR HABER ÜZERİNE DEĞERLENDİRMEMİZ;

    Yayına Giriş Tarihi: 22.03.2017  Güncellenme Zamanı: 26.03.2018 16:34:09  Yayınlayan Birim: ADANA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 05.04.2017 09:36:34

Basına ve Kamuoyuna


20/03/2017 tarihinde basında yer alan ve Adana`daki ekmeklerin %80`inde GDO`lu katkı maddesi bulunduğuna dair haber üzerine değerlendirmemiz;


• İlgili basın kuruluşuna konu ile ilgili bilgi/ihbar ulaşması üzerine "Ekmek Geliştirici" olarak adlandırılan ve ekmeğin niteliğinde iyileştirici özellikler kazandıran belli bir marka enzim karışımının İzmir`de özel bir laboratuarda yaptırılan analizinde Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) bulunduğu anlaşılmaktadır.


• Haberin içeriğinde de belirtildiği gibi bu sonuç üzerine üretici firma yetkililerine ulaşılmış, firma yetkilisinin bu ürünü övme amacıyla yaptığı;  "%80 fırın bizi tercih ediyor" şeklindeki beyanından yola çıkılarak "Adana`da üretilen ekmeklerin %80`i GDO`lu" şeklinde vurgulanmıştır.


• Basında geniş bir şekilde yer alması üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın gün içerisinde yaptığı açıklamada özetle; konunun dikkatle incelendiği, ekmek ve ekmek geliştirici/katkı karışımları numuneleri alınarak analiz süreci başlatıldığı ifade edilmiştir.
Habere konu Ekmek Geliştirici ürününde (haberde ekmek katkı maddesi olarak geçmekte) GDO bulunmasının düşündürdükleri;


• Numune kişisel bir girişim sonucunda laboratuara ulaştırılmıştır. Bu durum, numunenin alımı, taşınması ve ulaştırılması aşamalarına dair güvenilirlik tartışması doğurmaktadır.


• Piyasada mevcut birçok farklı firma tarafından üretilen benzer/aynı içerikte ürün var iken konunun sadece bir firmanın ürünü üzerinden tartışılması belli sakıncaları gündeme getirmektedir.


Bu bakımdan, Bakanlıkça alınan numunelerin sonucu alınıncaya kadar bu konuya özel bir açıklama yapmanın doğru olmayacağı değerlendirilmektedir.


Bununla beraber;


1- Ülkemizde GDO`lu ürün tarımı yasaktır.


2- GDO içeren herhangi bir gıda veya gıda hammaddesinin üretimi, satışı ve tüketime sunulması yasaklanmıştır.


3- Biyogüvenlik kanunu kapsamında ithalatına izin verilen GDO`lu ürünler sadece "Yem" veya "Yem Hammaddesi" olarak kullanılabilmektedir.

Ekmek üretiminde belli amaçlar için kullanılan enzim karışımı "Ekmek Geliştirici" ürününde GDO tespitinin Resmi Kontrollerle teyit edilmesi, GDO`nun karışımın içeriğinde esas etken madde durumundaki enzimlerden değil ağırlıklı olarak taşıyıcı görevi gören soya unundan kaynaklanmış olduğunu düşündürecektir.


Yukarıda belirtildiği gibi ülkemizde gıda veya gıda hammaddelerinde GDO`lu ürüne izin verilmemektedir.


Bakanlığın gerçekleştirdiği Resmi Kontroller ve alınan numuneler sonucunda haberin doğrulanması durumunda GDO`lu soya ununun geriye dönük izleme çalışması yapılarak menşeinin tespiti gerekecek ve bu tespit sonucunda aşağıdaki tartışmalar gündeme gelecektir.


1- Karışımda kullanılan soya ununun yerli üretim soyadan elde edildiği anlaşılır ise ülkemizde GDO`nun yerli ekilişlere bulaştığı tartışılacaktır.


2- Karışımda kullanılan soya ununun, yem amaçlı olarak ithal edilen soyadan elde edildiğinin anlaşılması durumunda ise yem amaçlı ithal edilen soyanın yasal olmayan bir şekilde gıda üretiminde kullanıldığı sonucuna varılacaktır.


Her iki durumda da Gıda Resmi Kontrollerinin sayısal ve nitelik olarak yeterliliği/yetersizliğini, risk analiz etkinliğini, gıda alanında yaşanmakta olan birçok sıkıntının varlığı gündeme gelecektir.


Resmi Kontroller ile alınan numunelerin yapılan analizlerinin haberi doğrulamaması yani GDO tespit edilmemesi durumunda ise yine karşımıza iki husus çıkacaktır.


1- Gıda alanında kamuyu bilgilendirme adına yapılan bazı haber ve açıklamaların doğruluğunun önemi,


2- Bakanlığın bu süreçten ders çıkarması ve özellikle yem amaçlı ithal edilen GDO içeren ürünlerin izlenmesi yönünde etkin bir izleme sisteminin oluşturulması ve gıda kontrollerine gerekli önceliğin sağlanmasına dönük personel ve teknik altyapı tesis edilmesinin zorunluluğu.


Konuya dair genel değerlendirmemiz bu yöndedir. İlginize teşekkür ederiz.

                  Şehmus ALPARSLAN
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
                  Adana Şube Yön.Kur.Bşk.

 

.

 

 

 

 

 

 

Okunma Sayısı: 48

Adana Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »
Tüm Basın Açıklamaları »

 

Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME 
 

COPYRIGHT © 2021 TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTIYET MAH. KARANFİL-2 SOK. NO:49/10 KIZILAY / ANKARA
TEL: (+90) 312 418 28 26 - (+90) 312 418 28 46 - (+90) 312 418 28 47 - FAKS: (+90) 312 418 28 43
e-POSTA:

 

Key Yazılım Çözümleri A.Ş.