TMMOB 2 KADIN KURULTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
TMMOB üyesi Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı kadınların sorunlarını ve çözüm önerileri tartıştıkları TMMOB 2. Kadın Kurultayı 17-18 Aralık 2011 tarihlerinde Ankara‘da İMO Teoman Öztürk Konferans Salonu`nda gerçekleştirildi.
"Kadınlar Örgütlü TMMOB Daha Güçlü" düşüncesiyle gerçekleştirilen kurultay müzik dinletisi ve yerel kurultaylardan görüntülerin yer aldığı bir sunu ile başladı.
Mimar, Mühendis, Şehir Plancısı toplam 252 kadın delege ile kadın örgütlerinden ve çeşitli kurumlardan 58 konuğun bulunduğu Kurultay‘a Odamız adına Yönetim Kurulu Başkanımız R. Petek ATAMAN, Yönetim Kurulu 2. Başkanımız Dr. Şennur ÖZKAYA, Yönetim Kurulu Yazman Üyemiz Fatmagül TUNCER, Yönetim Kurulu Üyemiz Dr. Bediha DEMİRÖZÜ, Düzenleme Kurulu Üyemiz Zehra KARAGÖZ EMİROĞLU ve Oda delegelerimiz katıldılar.
Açılışta konuşan TMMOB Yürütme Kurulu ve Kurultay Düzenleme Kurulu Üyesi Berna Vatan, Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığının kaldırılmasını eleştirerek, bunun kadın sorununun aile sorununa indirgediğinin göstergesi olduğunu ifade etti. Kadınların geçici ve kayıtdışı işlerde çalıştığını, ev içi emeğinin görünmez kılındığını belirten Vatan, "Kadın erkek eşitliğinin sağlanması için daha kaç yüzyıl gerekli" diye sordu. Erkekler tarafından yönetilen bir dünyada kadın olmanın zorluğuna dikkat çakan Vatan, bugün kadın erkek eşitliğini savunanların bile bilinçaltlarında "erkeklerin egemen olduğu" düşüncesinin yattığını söyledi. Devlet yöneticilerinin sadece yüzde 16‘sının kadın olduğunun altını çizen Vatan, mücadele edilmezse bu gerçeklikle yaşanmaya devam edileceğini belirtti. Vatan, "Kadınlar artık yeter diyerek, susmayarak haklarını her yerde savunmalı" dedi.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da açılışta yaptığı konuşmada, Kurultayın sosyal adalet, iş güvencesi, eşit işe eşit ücret, kadınlara yönelik sosyal, siyasal ve kültürel alandaki ayrımcılığın kaldırılması, fırsat eşitliği, kamusal ve özel alanda kadına yönelik şiddetin son bulması, çalışma yaşamındaki cinsiyetçi bakışın değişmesi, kadınların yetki ve karar mekanizmalarında yer alması, kadın mühendis, mimar ve şehir plancılarının sorunlarının görünür kılınması açısından önem taşıdığını ifade etti.