TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

📢 16.09.2026 TARİH VE 33372 SAYILI RESMİ GAZETE / TÜRK GIDA KODEKSİ ET, HAZIRLANMIŞ ET KARIŞIMLARI VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2026/15) YAYINLANDI

📢 16.09.2026 TARİH VE 33372 SAYILI RESMİ GAZETE / TÜRK GIDA KODEKSİ ET, HAZIRLANMIŞ ET KARIŞIMLARI VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2026/15) YAYINLANDI
İSTANBUL
Yayına Giriş: 16.09.2026 Son Güncelleme: 16.09.2026

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları Ve Et Ürünleri Tebliği (Tebliğ No: 2026/15)16.09.2026 tarih ve 33372 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni düzenlemeye ilişkin yaptığı açıklamada, Türk Gıda Kodeksi kapsamında güvenilir gıdaya yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

Bakanlığın açıklamasında, ürün ağırlığını artırmak amacıyla et ürünlerine soya ve nişasta gibi bileşenlerin katılmasına yönelik uygulamaların önüne geçilmesinin hedeflendiği ifade edildi.

Sucuk ve pastırma gibi geleneksel et ürünlerinin karakteristik özelliklerinin korunmasına yönelik düzenlemelere de dikkat çekilen açıklamada, döner ürünlerinde tüketicinin ürünü daha kolay ayırt edebilmesi amacıyla “yaprak” ve “kıyma” şeklindeki tanımlamaların etiketlerde açıkça yer alacağı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, kanatlı eti dönerinde yağ oranının yüzde 15 olarak belirlendiği kaydedildi.

Bakanlık, yeni düzenlemeler ve gerçekleştirilecek denetimlerle tüketicilere sunulan et ve et ürünlerinin güvenilirlik ve kalite standartlarına uygunluğunun artırılmasının amaçlandığını bildirdi.

 

📌Öne Çıkan Önemli Değişiklikler;

Kıyma, kanatlı kıyma ve hazırlanmış et karışımlarının perakende üretim ve satış kuralları yeniden düzenlendi.Kanatlı kıyma ve kanatlı kıyma kullanılarak hazırlanan karışımların yalnızca dondurulmuş olarak piyasaya arz edilmesi zorunlu hale getirildi.

 

Döner çeşitleri yeniden tanımlandı.Kırmızı et döneri; yaprak, kıyma ve yaprak-kıyma döner olarak sınıflandırılırken, yaprak-kıyma dönerde yaprak et oranının en az %60 olması şartı getirildi. 

Döner ve kanatlı eti dönerinde et proteini kriterleri belirlendi.Ürün türüne göre toplam et proteini için asgari oranlar getirildi.

 

Et ürünlerinde protein, yağ, tuz, kolajen, nem ve pH kriterleri yeniden düzenlendi.Özellikle sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, jambon, kavurma ve emülsifiye et ürünleri için ürün özellikleri ayrıntılı şekilde belirlendi. 

 

MAKE (mekanik ayrılmış kanatlı eti) kullanımına sınırlama getirildi.MAKE yalnızca kanatlı emülsifiye et ürünlerinin üretiminde kullanılabilecek.

 

Etiketleme hükümleri genişletildi.Ürün adlarında hayvan türünün belirtilmesi, dönerlerde “yaprak”, “kıyma” ve “yaprak-kıyma” ifadelerinin ürün adıyla birlikte kullanılması zorunlu hale getirildi. 

 

“%100”, “%100 Dana eti”, “%100 Göğüs eti” gibi ifadelerin kullanımı yasaklandı. Ayrıca MAKE veya baş eti kullanılan ürünlerde bu bileşenlerin etikette açıkça belirtilmesi zorunlu olacak.

 

Bazı ürünlerde katkı ve bileşen kullanımına yönelik sınırlamalar getirildi.Kavurma ve kıyma kavurmaya hiçbir gıda katkı maddesi katılamayacak; sucuk, pastırma, kavurma, kıyma kavurma ve döner gibi ürünlerde tütsüleme yapılamayacak.

 

Çiğ döner ve çiğ kanatlı eti dönerinin perakende satış noktasındaki raf ömrü, pişirme işleminin başlamasından itibaren en fazla 12 saat olarak belirlendi.

Tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

 

Yeni hükümlere uyum için son tarih 31 Mart 2027 olarak belirlendi.Tebliğin yayımından önce faaliyet gösteren işletmeler bu tarihe kadar yeni düzenlemelere uyum sağlayacak.

 

 

🎯 Söz konusu Tebliğe aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

 

🔗Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği (Tebliğ No: 2026/15)





     



    


     



Okunma Sayısı: 43