TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

25 EYLÜL GIDA MÜHENDİSLERİ GÜNÜNÜ KUTLADIK

25 EYLÜL GIDA MÜHENDİSLERİ GÜNÜNÜ KUTLADIK
İZMİR
Yayına Giriş: 25.09.2025 Son Güncelleme: 25.09.2025

22 Eylül 2025 Pazartesi günü Tarihi Havagazı Fabrikasında düzenlenen törende, 25 Eylül Gıda Mühendisleri Günü ve meslek onur yılı kutlaması gerçekleştirildi. 1975 yılında Ege Üniversitesi Gıda Fakültesi’nde temelleri atılan Gıda Mühendisliği mesleğinin de 50. Yılının kutlandığı bu özel gecede, Fakültenin ilk hocalarına teşekkür belgeleri, meslekte 25. ve 40. yıllarını tamamlayan gıda mühendislerine de onur belgeleri takdim edildi.

 

Gecede; sağlıklı ve güvenli gıdanın teminatı olan gıda mühendisliği mesleğine dikkat çekmek ve gıda mühendislerinin toplum için önemini vurgulamak, mesleğin saygınlığını arttırmak, yaşamakta olduğu plansız eğitim, eksik istihdam, güvencesiz çalışma gibi sorunlarının da çözümü için bir farkındalık yaratmak, gıda güvenliği ve gıda egemenliğinin önemini hatırlatmak, daha sağlıklı toplum ve çevre için yeni adımlar atılmasına katkı sağlamaya devam etmenin amaçlandığı bir kez daha vurgulandı.

 

Geceye; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil TUGAY, Başkan Vekili Dr. Z.Levent YILDIR, Tarımsal Hiz. Daire Başkanı Bülent ÜNGÜR ve Meclis Üyesi Elvin SÖNMEZ,  İztarım Genel Müd. Öztürk KURT,  Karabağlar Belediye Başkanı Helil KINAY, Konak Belediye Başkanı Nilüfer ÇINARLI MUTLU, Bornova İlçe Tarım ve Orman Müd. Burak AĞA, Karabağlar İlçe Tarım ve Orman Müd. Özer MATUR, Ege Üniversitesi Gıda Müh. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurcan KOCA, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Gıda Müh. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Efe SEZGİN, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Gıda Müh. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent ERGÖNÜL, TMMOB İzmir İKK Dönem Sekreteri ve TMMOB Maden Müh. Odası İzmir Şubesi Başkanı Aykut AKDEMİR, TMMOB Çevre Müh. Odası, TMMOB Elektrik Müh. Odası, TMMOB Jeoloji Müh. Odası, TMMOB İçmimarlar Odası, TMMOB Jeofizik Müh. Odası, TMMOB Mimarlar Odası, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubeleri ile İztarım, Bornova ve Konak Belediyeleri, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, İzmir Kent Konseyi, ETO Derneği yöneticileri, akademisyenler, sektör temsilcileri, basın emekçileri, mevcut ve eski Oda ve Şube yöneticileri ve çalışanları ile öğrenci temsilciliklerine bağlı öğrenciler katıldı.

 

Etkinliğimizde destekleriyle yanımızda yer alan alttaki kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi
  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Grandplaza Gıda Otel. ve Tur. İşl. A.Ş
  • A’ppetit Catering
  • Dimes Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  • Durta Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.
  • Ege Hazır Yiyecek Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  • Özgörkey Otomotiv Turizm Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
  • Gökay Çiçek & Tasarım
  • Lavendel Peyzaj Tasarım Grubu
  • Mezelab
  • Myna Catering & Event
  • Yarımada Süt Ürünleri

 

 

 

Gıda mühendisleri olarak önemli bir mesleğin temsilcileri olan bizler,

  • Tüketici sağlığını korumak için gıda üretiminden tüketimine kadar her aşamada titizlikle çalışıyor, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik riskleri ortadan kaldırmak için gerekli kalite kontrol sistemlerini oluşturuyor, güvenli gıda üretiyoruz.
  • Yüksek besin değerine sahip gıda üretimini sağlayarak, dengeli beslenmeyi ve halk sağlığını destekliyoruz.
  • Gıda ürünlerinin geliştirilmesi için Ar-Ge çalışmaları yürütüyor ve hassasiyeti olan tüketicilere özel gıdalar üretiyoruz.
  • Hammadde ve doğal kaynakların verimli kullanılmasını sağlayarak, gıda güvencesine ve sürdürülebilirliğe destek oluyoruz.
  • Gıda israfını azaltmak için üretim süreçlerini optimize ederek, ekonomik kaynakları koruyoruz ve açlığın önlenmesinde rol oynuyoruz.
  • Çevreye duyarlı üretim yöntemleri geliştirerek sürdürülebilir gıda sistemi oluşturmaya çalışıyor, atık yönetimi, enerji verimliliği ve doğal kaynakların korunması gibi konularda çalışıyoruz.
  • Ülkemizde gıda sanayinin gelişmesi ve ihracatın artmasına katkı sağlıyor, ürünlerimizi ve üretim süreçlerimizi dünya standartlarına ulaştırmanın sorumluluğunu taşıyoruz.
  • Halkımızın yeterli ve güvenli gıdaya ulaşması için mücadele ediyoruz.

 

Toplum için bu kadar önemli görevleri yürüten gıda mühendislerinin hak ettikleri mesleki değer, çalışma koşulları ve tanınırlık konusunda ciddi sıkıntıları da devam etmektedir Bu bağlamda, ilgili tüm kurumlar aracılığıyla, aşağıdaki konuların acilen ele alınması için de çağrıda bulunuyoruz.

 

  • Gıda güvenliği politikaları gözden geçirilmeli, denetimlerde ve politika oluşturma süreçlerinde gıda mühendislerinin merkezi rolü güçlendirilmelidir.
  • Gıda mühendisliği mesleğinin tanımı, yetki ve sorumlulukları yasal olarak netleştirilmeli, hak ihlallerinin önüne geçilmelidir.
  • Kamu ve özel sektörde gıda mühendisi istihdamı artırılmalı, insan onuruna yaraşır çalışma koşulları sağlanmalıdır.
  • Ulusal gıda teknolojilerinin geliştirilmesi, gıda israfının önlenmesi ve sürdürülebilir üretim için AR-GE çalışmaları desteklenmeli, gıda mühendislerinin inovasyondaki payı artırılmalıdır.

 

25 Eylül Gıda Mühendisleri Günü'nün, bu önemli meslek grubunun değerini anlamak, sorunlarını görünür kılmak ve "Güvenli Gıda, Sağlıklı Yaşam" hedefine birlikte ulaşmak için çabaların arttığı bir gün olmasını diliyoruz.

 

Bu vesile ile ülkemizin dört bir yanında özveri ile çalışan tüm meslektaşlarımızın 25 Eylül Gıda Mühendisleri Gününü bir kez daha kutluyor, başta halkımız olmak üzere tüm paydaşlarımızı gıda güvenliği konusunda daha duyarlı olmaya ve gıda mühendislerini desteklemeye davet ediyoruz. 

 

 

TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI

İZMİR ŞUBESİ YÖNETİM KURULU

Okunma Sayısı: 98