3. BAĞCILIK VE ÜRÜNLERİ SEMPOZYUMU TAMAMLANDI
12. Ulusal bağcılık ve ürünleri sempozyumu 30, 31 Ekim - 1 Kasım tarihlerinde, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde düzenlendi.
Sekretaryasını Sekretaryasını TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin yürüttüğü, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ile birlikte düzenlenen sempozyumda sektör ve kamu kurumları temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve bağcılık ürünlerine ilgi duyan farklı sektör ve disiplinlerden, yurtiçi ve yurtdışından toplamda 250'den fazla katılımcı bir araya geldi.
Sempozyumun temel hedefi, ülkedeki bağcılık sektörünü bilimsel çalışmalarla destekleyerek yerel üzümlerin kullanım alanlarının genişlemesine katkı sağlamak, sektörün sorunlarını akademik düzeyde ele alarak ulusal ve sektörel stratejik hedefleri belirlemek ve sürdürülebilirliğe bir yol haritası oluşturmak olmuş ve yapılan sözlü çalışmalar iki farklı saha gezisi ile desteklenmiştir. Katılımcılar coğrafi işaretli Kavacık üzümü ve üretim süreçlerini yerinde incelemek üzere Kavacık Köyü ile 5 farklı işletmeden oluşan Urla Bağ Yolunu ziyaret etmiş ve yöresel ürünleri tatma imkanı bulmuştur.
Uzun bir aradan sonra sektörün bilim, teknoloji ve üretim ayağını birleştirerek, Türkiye bağcılığının geleceğine yönelik stratejik kararların alınmasına zemin hazırlayan sempozyum 3 günlük yoğun bir maratonun ardından başarı ile tamamlanmıştır.
Sempozyumda 1 çerçeve sunum, 3 panel, 1 sponsor sunumu, 4 çağrılı konuşmacı ile 3 sunum yapıldı ve toplam 24 bildiri sunuldu.
Çerçeve Sunum
Türkiye'de Dünden Bugüne Bağcılığın Durumu, Prof. Dr. Ahmet Altındişli - Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı
Paneller
1. Kültürel Mirasımız Yerel Üzümler, Ulusal Politikaların Bağcılık ve Şarapçılığa Etkileri Paneli
Bilge Bengisu Öğünlü - Urla Bağ Yolu
Hasan Çağlar Altıntaş - Çal Bağ Yolu
Banu Salı - Yüksek Gıda Mühendisi, Önolog
Anıl Ayvaz - Bornova Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü
2. Organik Bağcılıkta Durum Analizi, Sertifikasyon ve Organik Ürün İşleme
Prof. Dr. Uygun Aksoy - ETO Yönetim Kurulu Başkanı
Yasemin Özhan - ECOCERT Türkiye - Kalite ve Program Müdürü
Nagihan Açıkgöz - Özgür Tarım, Kalite Müdürü
3. Bağcılık ve Gastronomi İlişkisi Paneli
Ahmet Güzelyağdöken - Gurme Şef
Serpil Şener - USCA Şarapçılık Kurucusu
Prof. Dr. Metin Güner - MMG Şarapçılık
Sponsor Sunumu
Bağ’da Kurşuni Küf ( Botrytis cinerea) ve Hasat Sonrası Sergide Kurutmalık Üzümde Doğal Mikoparazit Pythium Oligandrum’dan Biyolojik Fungisit Olarak Yararlanma
Çağrılı Konuşmacılar
1. Bağcılık Yan Ürünlerinden Biyoyararlılığı Yüksek Katma Değerli Ürünler Eldesi, Can Kayacılar
2. Uygarlık Yaratan Bitki Üzüm, Doç. Dr. Ahmet Uhri - Prof. Dr. Ersin Doğer
3. Şarabın Dijital Çağda Sosyo-Teknolojik Evrimi, Prof. Dr. Ufuk Yücel
Bildiriler
1. Bazı Üzüm Çeşitleri İle Aşılı Üç Asma Anacında Artan IBA Dozlarıyla Hızlı Daldırmanın Köklenme Üzerine Etkisinin Araştırılması - Ahmet Altındişli, Burçak İşçi, Ege Kacar, Ali Abbas Ali Mostafa
2. “Red Globe” (Vitis Vinifera L.) Çeşidinin Ampelografik Özellikleri - Furkan Baldan, Burçak İşçi
3. Farklı Üzüm Çeşitlerinin Erzincan Ekolojisine Adaptasyon Yeteneklerinin Fenolojik ve Bioklimatik Göstergelerle Değerlendirilmesi - Abdurrahim Bozkurt, Nalan Nazan Kalkan, Oktay Turgay Altun, Özkan Kaya, Tevhit Geçim, Adem Yağcı, Birol Karadoğan, Serdar Tuncer, Selahattin Albayrak, Ufuk Çağlar
4. Trakya İlkeren Üzüm Çeşidine Yapraktan Amino Asit Uygulamasının Verim, Kalite ve Yaprak Besin Elementi Konsantrasyonuna Etkisi - Serpil Tangolar, Sevil Cantürk, Ayfer Alkan Torun
5. Hasat Öncesi 2,4-epibrassinolid ve Jasmonik Asit Uygulamalarının ‘Sultani Çekirdeksiz’ Üzüm Çeşidinin Hasat Sonrası Fizyolojisi Üzerindeki Ön Etkileri - Mihriban Batuk, Nurhan Keskin, Fadime Ateş
6. Sıcak İklim Koşullarında Güneş Gören Salkımlarda Tane Pozisyonuna Bağlı Olgunlaşma Farklılıklarının Değerlendirilmesi - Turcan Teker
7. Farklı Terbiye Şekillerinin Örtüaltında Sık Dikilmiş Black Magic Üzüm Çeşidinde Salkım ve Tane ile Bazı Biyofiziksel Özellikler Üzerine Etkileri - Semih Tangolar, Serpil Tangolar, Sevil Cantürk, Önder Kamiloğlu
8. Yerelden Küresele: Asma Genetik Kaynaklarının Önemi - Nurhan Keskin, Zeliha Gökbayrak, Burçak İşçi
9. Bağdan Sofraya Çevresel Yaşam Döngüsü Değerlendirilmesi - Elif Çelebi
10. Şarap Üretim Bölgelerinde Agroklimatik Kaymalar ve Etkileri - Belkız Çaylak Adıgüzel
11. Bazı Üzüm Çeşitlerinin Toplam Fenolik Madde ve Fenolik Aktivitelerinin Olgunluk Aşamasında Belirlenmesi - Burçak İşçi, Ahmet Altındişli, Ali Abbas Ali Mostafa
12. Pepeçura Örneklerinden Biyoaktif Bileşiklerin Ultrasonik Banyo Destekli Ekstraksiyonu - Nazlıcan Avşar, Sibel Uzuner
13. UV-C Uygulamasının Beyaz Üzüm ve Üzüm Suyundaki Mikrobiyal Yükü ve Bacillus cereus’u Azaltmadaki Etkinliğinin Belirlenmesi - Rojdanur Tügen, Ayşe Handan Baysal
14. Kınalı Yapıncak Beyaz Şarabının Kalite Özellikleri Üzerine Hasat Zamanının Etkisi - Buse Yalçıntaş, Ayşegül Kırca Toklucu
15. Bağdan Sofraya: Küf ve Mikotoksin Problemi - Işıl Var, Beyza Nur Aşık, Munzur Erdem İbişoğlu
16. Bağdan Sirkeye: Üzüm Çeşidinin Sirke Kalitesine Katkısı Üzerine Bir Değerlendirme - Duygu Benzer Gürel, Merve Özer Yıldırım, Melisa Gürhan, Besime Bakiler
17. Şarap Üretiminde Alkol Uzaklaştırma Teknikleri: Teknolojik Yaklaşımlar ve Ürün Kalitesi Üzerindeki Etkiler - Nilgün Başak Tecer
18. Şarap Analizlerinde Biyosensörler - Pelin Özkaya , Seval Dağbağlı
19. Şarap Tadımında İşitsel Ortamın Duyusal Algı Üzerindeki Modülatif Etkileri: Sonic Seasoning Yaklaşımı - Hande Tahmaz Karaman
20. Şarabın Arkeolojisi ve Yerel Kimliği: Anadolu’nun Bağcılık Mirasından Günümüze - Berk Rona
21. Aspendos Ören Yeri’nde Antik Bağcılığın İzinde: Kültürel Miras Olarak Asmalar - Aysun Şehit, Ertan Şehit
22. Küresel Turizmde Yükselen Bir Yıldız: Şarap Turizmi ve Türkiye’nin Potansiyeli - Mehtap Emmie Turan
23. Çalkarası’ndan Turizm Markasına: Çal İlçesinin Önoturizm Potansiyeli - Aysel Yeşilyurt Er
24. Yerel Üzümlerden Katma Değer Yaratmak: Anadolu’nun Tescilli Bağcılık Ürünleri Üzerine Bir İnceleme - Muhammed Aslan, Cem Kösemeci
Sempozyumun düzenlenmesinde katkılarını esirgemeyen başta İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ve Doğal Kimya olmak üzere tüm destekçilerimize, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi çalışanlarına, değerli vakitleri ve bilgilerini bizimle paylaşan tüm konuklarımıza, değerli bildirileri ve sunumları için katılımcılarımıza, değrli destekleri için bilimsel danışma ve düzenleme kurullarımıza, Odalarımızın Genel Merkez yöneticilerine, Şubelerimizin çalışanlarına ve öğrencilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.
Saygılarımızla,
3. Bağcılık ve Ürünleri Sempozyumu Yürütme Kurulu
Destekçilerimiz
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ana Sponsor
Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi, Ana Sponsor
Doğal Kimya, Altın Sponsor
İzmir Kent Konseyi, Destekleyen
Karabağlar Belediyesi, Destekleyen
Proks Belgelendirme, Bronz Sponsor
Ceres Kontrol ve Belgelendirme, Bronz Sponsor
Urla Bağ Yolu, Bronz Sponsor
İzmir Ticaret Borsası, Bronz Sponsor
Çal Bağ Yolu, Bronz Sponsor
Sarıgöl Belediyesi, Ürün Sponsoru
OTS Organik, Ürün Sponsoru
Fersan, Ürün Sponsoru
Saniçay, Ürün Sponsoru
Alsancak Dostlar Fırını, Ürün Sponsoru
Halıcılık Süt Ürünleri, Ürün Sponsoru
Hisarönü Sütlü 1942, Ürün Sponsoru
A'ppetit Catering, Ürün Sponsoru
Özgür Tarım, Ürün Sponsoru
Sidas Yayınları, Basın Sponsoru
Okunma Sayısı: 11