TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

9GIDA MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİNİ 1214 KASIM 2015 TARİHLERİ ARASINDA SELÇUKİZMİR`DE GERÇEKLEŞTİRDİK

9GIDA MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİNİ 1214 KASIM 2015 TARİHLERİ ARASINDA SELÇUKİZMİR`DE GERÇEKLEŞTİRDİK
MERKEZ
Yayına Giriş: 16.11.2015 Son Güncelleme: 16.11.2015

Odamız tarafından iki yılda bir düzenlenen Gıda Mühendisliği Kongrelerinin 9.sunu 12-14 Kasım 2015 tarihleri arasında İzmir Selçuk`ta gerçekleştirdik. 3 gün boyunca yaklaşık 500 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen kongrede; konunun tüm tarafları;  kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, bilim insanları, sektör temsilcileri ve basın mensupları bir araya geldi.

Açılışında "Yüzyılda Beslenme Kültürü ve İstanbul" Belgeseli gösterimi yapılan Kongremiz, Kongre ve Yönetim Kurulu Başkanımız Yusuf Songül, TMMOB Yönetim Kurulu Üyemiz Kemal Zeki Taydaş ve Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı tarafından yapılan açılış konuşmaları ile başladı.

Başkanımız Yusuf Songül, Gıda Mühendisleri Odası olarak, gıda konusunda söyleyecek sözü olan kişi, kurum ve kuruluşları bir araya getirmenin meslek örgütlülüğümüzün de bir yansıması olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında, yapılan yasal düzenlemelerle Odaların gelir kaynaklarının son derece kısıtlı hale getirildiğinin bu sebeple gücünü üyelerinden alan Odamızın da Kongreyi zor şartlar altında düzenlenmek durumunda kaldığının altını çizdi. Başkanımız Kongrede, gıda zincirinin bilimsel ve teknik konularının çiftlikten sofraya tüm aşamalarını kapsayacak şekilde ele alınacağını ayrıca 5996 sayılı kanun ile özel sektördeki çalışma alanları fazlasıyla kısıtlanan, kendi alanlarında bakanlık kadrolarında sayıca ve temsiliyet açısından etkin bir şekilde yer alamayan meslektaşlarımızın ülkemizdeki gıda güvenliğinde yerinin neresi olduğu sorgulanacağını ve bu bakış açısıyla gıda alanında hiçbir uzmanlığı olmayan kişilerin gerek medyada gerekse sosyal medyada bilim ahlakından son derece uzak olarak hem gıdalar hem de gıda mühendisliği mesleği hakkında yaptıkları gerçeği yansıtmayan açıklamalarının da bilgi kirliliği kapsamında konuşulacağını ve gıda sektörünün her yönüyle tartışmaya açılacağını belirtti.

Açılış konferansını, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro OMURA`nın yaptığı kongre kapsamında 22 sözlü, 166 poster olmak üzere çok değerli bildiriler sunuldu. Gerçekleştirilen beş oturumda ve iki kısa bağımsız sunumla, ambalaj, mikrobiyoloji, yeni teknolojiler, yağ, hububat ürünleri ve sağlığımızı tehdit eden yanıltıcı iddialar, basında gıda ve yeni mezun gıda mühendislerinde mesleki ve kariyer hedefi farkındalığının önemi konuları katılımcılarla paylaşıldı. Ayrıca yapılan iki panelde de tüm ilgili taraflarla gündemde yoğun olarak yer tutan "Bilgi Kirliliği" ve "Türkiye‘de Gıda Sanayi‘nin Sorunları" konuları tartışıldı.

Kongre kapanışında yapılan poster yarışması ödül töreninde birincilik Beyza YILDIZ ve Zübeyde ÖNER tarafından hazırlanan "Karbondioksit Uygulamasının Beyaz Peynir Kalitesine Etkisi"  başlıklı bildiriye, ikincilik Seda ÖZGEN ve Kemal SARIOĞLU tarafından hazırlanan "Likopenin İyonik Jelasyon Yöntemi Kullanılarak Mikroensapsülasyonunda Kapsül Üretim Parametrelerinin Kapsüllerin Morfolojik Özellikleri Üzerine Etkisi" başlıklı bildiriye, üçüncülük ise Pelin POÇAN, Mecit Halil ÖZTOP ve Haluk HAMAMCI tarafından hazırlanan "Farklı Lignoselülozik Biyokütlelerin Enzimatik Hidrolizi" başlıklı bildirilere verildi.

Tüm tarafların deneyimlerini, bilgi ve birikimlerini paylaşarak fayda yaratmak üzere bir araya geldiği Kongremiz başarıyla sona erdi.

Kongre Sonuç Bildirgesine ulaşmak için tıklayınız

Kongre Programına Ulaşmak İçin Tıklayınız

Kongre Kitabına Ulaşmak için Tıklayınız

 

 

Dosyalar
Okunma Sayısı: 1194