TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ

DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ
MERKEZ
Yayına Giriş: 14.05.2020 Son Güncelleme: 14.05.2020

14 Mayıs 1946 Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu`nun kuruluş tarihidir.
14 Mayıs 1984 yılından beri Dünya Çiftçiler Günü olarak her yıl kutlanıyor.
Beslenmemiz için tarım ürünleri üreten çiftçilerimizin bağ, bahçe ve tarlada nasıl zor şartlar altında çalıştıklarını hepimiz biliyoruz.
Son on iki yılda tarım arazilerimizin yüzde 10‘u üretim dışı kaldı. Tarım arazilerinin, meraların, zeytinliklerin amaç dışı kullanımı her geçen gün artıyor.
2003 yılında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçi sayısı 2,8 milyonken, 2017 yılında bu sayı 2,1 milyona geriledi. 700 bin çiftçi son derece yetersiz olan Tarım desteğini bile almaktan vazgeçti. Çiftçimiz dışa bağımlı tarım politikaları sonucu üretimden çekildi.
Mazotta, Tarım ilacı, gübre ve yemde neredeyse tamamen ithalata bağımlı olunması nedeniyle, sürekli artan döviz kuru altında ezildi. Üretemez hale geldi. Özellikle pandemi döneminde üretimini devam ettirmesi için yeterli tedbirler alınmadı.
Dünya Çiftçiler Günü‘nde, yerli üretimin teşvik edilmesine, gıda güvenliği ve gıda güvencesine, çiftçilerin sorunlarına dikkat çekilmesi temennisiyle üretken ve çalışkan Çiftçilerimizin Dünya Ciftciler Gününü Kutluyoruz #tmmob #gidamo #çiftçi
 

Okunma Sayısı: 190