TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

DÜNYA GIDA GÜNÜ ETKİNLİĞİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK

DÜNYA GIDA GÜNÜ ETKİNLİĞİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK
İSTANBUL
Yayına Giriş: 20.10.2025 Son Güncelleme: 20.10.2025

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. FAO tarafından 2025 yılı için belirlenen “Daha İyi Gıdalar ve Daha İyi Bir Gelecek İçin El Ele” teması kapsamında; TMMOB adına sekretaryasını üstlendiğimiz TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO), Kimya Mühendisleri Odası (KMO), Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) iş birliği ve Maltepe Belediyesi'nin katkılarıyla, 16 Ekim 2025 tarihinde Maltepe Yaşar Kemal Kültür Merkezinde Dünya Gıda Günü Etkinliğini başarıyla gerçekleştirdik.

📌Etkinlik Programı:
Etkinliğimizin sunuculuğunu, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Elif UYSAL üstlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardında etkinliğin açılış konuşmaları, üç oda başkanı adına TMMOB ZMO Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Baki Remzi SUİÇMEZ’in konuşması ve ortak basın açıklamasının okunmasıyla başladı. Ardından:

🔷 TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Feramuz AŞKIN,
🔷 FAO Türkiye Kıdemli Program Koordinatörü Özcan TÜRKOĞLU,
🔷 Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Cevahir EFE AKÇELİK,
🔷 İBB Muhtarlıklar ve Gıda Daire Başkanı Ahmet ATALIK. Açılış konuşmaları ile katılımcılara hitap ettiler.

 Açılış konuşmalarının ardından etkinliğin panel ve forum bölümlerine geçildi.

⏳ Etkinliğimiz 2 panel ve 1 forum ile devam etti. 

📍1. Panel: “Daha İyi Gelecek için Gıda Egemenliği”
TMMOB KMO YK Sekreter Üyesi Sn. Ş. Işın ÇAVDAR’ın kolaylaştırıcılığında gerçekleşen bu panelde, gıda üretimi ve tüketimi üzerinde toplumsal denetimin artırılması, yerel üreticilerin desteklenmesi, tüketici haklarının korunması ve kamusal gıda politikalarının önemi konuşuldu.
Gıda egemenliği kavramı; mühendislik, tarım ve tüketici hakları perspektifinden çok yönlü olarak ele alındı.

🗣 Konuşmacılar;
🔷 TMMOB GıdaMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Onur AKBULUT,
🔷 TMMOB KMO'dan Ali UĞURLU,
🔷 TMMOB ZMO İstanbul Şube Başkanı Murat KAPIKIRAN,
🔷 TÜKODER–TÜDEF’ den Aziz KOÇAL konuşmacı olarak sunumlarını gerçekleştirdiler.


📍2. Panel: “Daha İyi Gıdalar ve Daha İyi Gelecek İçin El Ele”
TMMOB ZMO İstanbul Şube Başkanı Sn. Murat KAPIKIRAN’ın kolaylaştırıcılığında düzenlenen ve etkinliğimizin ana teması olan ikinci oturumda; sağlıklı ve sürdürülebilir gıdaya erişim, iklim değişikliğinin gıda sistemlerine etkisi, bilimsel temelli üretim yöntemleri ve toplum sağlığının korunması konuları masaya yatırıldı. Akademisyenlerin bakış açılarıyla, gıda sistemlerinin geleceğine dair çözüm önerileri sunuldu.

🗣 Konuşmacılar;
🔷 Dr. Şafak KÖSEOĞLU,
🔷 Doç. Dr. Zeynep TACER CABA,
🔷 Prof. Dr. Nuray ERKAN  Gıda sistemlerinin sürdürülebilirliği, bilimsel gelişmeler ve toplum sağlığı üzerine sunumlar yaparak panelde değerli bilgilerini katılımcılarla paylaştılar.

📌 Forum: "Gıda Alanında Güncel Uygulamalar ve Sorunlar"
Etkinliğin son bölümünde, TMMOB GıdaMO İstanbul Şube Başkanımız Sn. Onur AKBULUT kolaylaştırıcılığında gerçekleştirilen forumda, gıda sektörünün çeşitli alanlarında uzman isimler deneyimlerini ve güncel bilgilerini katılımcılarla paylaştığı Forum kapsamında;

🔷 Burcu YILMAZ, Gıda Mühendisi- DrSchar - Kalite Güvence ve Global Ürün Geliştirme Direktörü (Glütensiz ürün geliştirme, Çölyak hastaları için beslenme)
🔷 Rasim YAMAN TMMOB GıdaMO Yönetim Kurulu Üyesi – Üretim Müdürü (Unlu mamuller üretimi ve tedariği)
🔷 Hakkı AĞIRBAŞ – Yönetim Sistemleri Uzmanı (Gıda güvenliği uygulamaları)
🔷 Ogün DEĞİRMENCİ – Kalite Mühendisi (Gıda lojistiği ve hazır yemek hizmetleri) gibi konular ele alındı.

Katılımcıların sorularının da yanıtlandığı forum, etkileşimli yapısıyla yoğun ilgi gördü.

Toplu fotoğraf çekimiyle sona eren etkinliğimiz
, meslek örgütlerinin toplumsal sorumluluğunu bir kez daha ortaya koyarken; daha sağlıklı, daha adil ve sürdürülebilir bir gıda sistemi için el ele vererek birlikte neler başarabileceğimizin güçlü bir örneğini sundu.

Etkinliğimize katılımlarıyla bizleri onurlandıran; TMMOB Yönetim Kurulu Üyeleri Yusuf SONGÜL, Sefa APAYDIN, TMMOB GıdaMO Genel Merkez 2. Başkanımız Funda UYAR ÖZPINAR, TMMOB GıdaMO Sayman Üyemiz Tufhan GÜNDÜZALP, TMMOB GıdaMO İzmir Şube Başkanı  Ö. Ulaş KIRIM, İzmir Şube YK Üyesi Elif UYGURLU ALP' a ve etkinliğimize katkılarından dolayı başta Maltepe Belediye Başkanı Sn. Esin KÖYÜMEN olmak üzere, Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nin değerli çalışanlarına, tüm sivil toplum kuruluşlarına, siyasi parti temsilcilerine, konuşmacılarımıza, katılımcılarımıza, desteklerinden dolayı oda ve öğrenci üyelerimize ve emeği geçen herkese gönülden teşekkür ederiz.

 

Okunma Sayısı: 28