TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

Firmalar veya Kurumlarla Yapılacak Hizmet / Sponsorluk Sözleşme ve Protokol Esasları Yönergesi

MERKEZ
Yayına Giriş: 22.05.2025 Son Güncelleme: 22.05.2025
TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI

Firmalar veya Kurumlarla Yapılacak Hizmet / Sponsorluk Sözleşme ve Protokol Esasları Yönergesi                                                                                                                               

         1 – SÖZLEŞME: Iki veya daha çok kişinin hukuki bir sonuç meydana getirmek üzere karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanında bulunmalarıdır. Tek tarafa ve iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler olarak ikiye ayrılır. Diğer bir deyişle sözleşme ya da Kontrat, iki ya da daha fazla kişi arasında yapılan ve koşullarına uyulması yasayla desteklenmiş olan hukukî işlemlere denir. 

         2 – PROTOKOL: Sözleşmeleri uygulama yönünden açıklayan, kısa bir özet niteliğinde karşılıklı olarak kabul edilmiş anlaşmadır. Yani protokol, sözleşmeleri açıklama amacı güden, sözleşmenin süresinin uzatılmasını ve sözleşme maddelerinin değiştirilmesini sağlayan belgedir. Sözleşmelerin uzatılması, değiştirilmesi gibi hususlar protokol ile gerçekleştirilir. Protokol her ne kadar sözleşmenin eki sayılsa da sözleşmenin hukuki niteliğine sahiptir. Sözleşmeler için öngörülmüş şartlara bağlı olan protokoller de ahlaka, kamu düzenine, insan haklarına ve kanunun emredici hükümlerine aykırı olarak kurulamaz. Bu hususlar dikkate alınmadığı takdirde protokol geçersiz sayılacaktır.

     

         3 – SÖZLEŞMEDE OLMASI GEREKEN MADDELER: Borçlar Kanunundaki tanıma göre sözleşme, tarafların karşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamalarıyla meydana gelen hukuki işlemdir. Sözleşmelerin temel amacı, tarafların talep ve arzularını doğru bir şekilde yansıtmak ve ileride ortaya çıkabilecek olası uyuşmazlıkları en aza indirmektir. Bu nedenle, bir sözleşme hazırlanırken sözleşmede yer alması gereken temel unsurlara dikkat etmek önemlidir. Tipik bir sözleşmede yer alması gereken temel başlıklar aşağıdaki gibidir:

 

  1. a) Sözleşmenin türü 
  2. b) Tarafların kimlik bilgileri ve tebligat adresleri
  3. c) Sözleşmenin amacı (indirim, promosyon, sponsorluk vb.)

         ç) Sözleşmenin konusu

  1.  d) Sözleşmede kullanılan terimlerin tanımları
  2. e) Tarafların hakları
  3. f) Tarafların yükümlülükleri
  4. g) Sözleşmenin süresi

        ğ) Sözleşmenin feshi

  1. h) Mücbir sebepler

         ı) Cezai şart

  1. i) Ekler (teknik belgeler, genelgeler, ticaret sicili vb.)

         4 – ŞEKİL, SÜRE VE KOŞULLAR:   Sözleşmelerde dikkat edilmesi gereken önemli bir husus da şekil şartıdır. Eğer bir sözleşme kanunlarda açıkça belirli bir şekle tabi tutulmuşsa ve bu şekle uygun olarak hazırlanmamışsa sözleşme geçersiz sayılabilir. Sözleşmede tarafların hak ve yükümlülükleri açıkça belirtilmelidir. Sözleşmenin tarihi, süresi ve fesih tarihi açıkça belirtilmeli, sözleşmenin uzatılması halinde ne olacağı yer almalıdır.

            Diğer taraftan damga vergisine tabi sözleşmelerde, damga vergisini kimin ödeyeceğinin belirtilmesi önemlidir. Damga vergisi kanunu uyarınca, damga vergisine tabi sözleşmeler için sözleşmeleri imzalayanlar damga vergisi ödemekle yükümlüdür.

         5 – İŞLEYİŞ: Gerek hizmet alımında (üyelerimize indirim, promosyon vb.) gerekse sponsorluk sözleşmeleri yapılırken tüm birimlerimizin yukarıdaki esasların uygulanmasına özen göstermesi, Odamızın hukuki bir ceza veya maddi bir kayıpla karşılaşmaması açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle merkez, şubeler ve temsilciliklerimizin hazırlayacağı / karşı tarafa hazırlatacağı sözleşme ya da protokoller Genel Merkeze gönderilmelidir. Avukat ve mali müşavirin görüşlerinin alınmasını takiben Oda Yönetim Kurulu onayı sonrasında sözleşmeler ve gerekiyorsa ek protokoller imzalanmalıdır.

        

         6 – YÜRÜRLÜK: Bu Yönerge TMMOB Gıda Mühendisleri Odası 15. Dönem Yönetim Kurulu kararıyla Yürürlüğe Girer.

 

    TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI

  1. DÖNEM YÖNETİM KURULU
Okunma Sayısı: 37