TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

GAZETE KADIKÖY | YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ ONUR AKBULUT İLE YERLİ MALI HAFTASI ÜZERİNE RÖPORTAJ

GAZETE KADIKÖY | YÖNETİM KURULU BAŞKANIMIZ ONUR AKBULUT İLE YERLİ MALI HAFTASI ÜZERİNE RÖPORTAJ
İSTANBUL
Yayına Giriş: 12.12.2025 Son Güncelleme: 12.12.2025

Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanımız Onur Akbulut, 12-18 Aralık Yerli Malı Haftası kapsamında Gazete Kadıköy’e yerli tohumu ve gıda güvenliği ile ilgili röportaj verdi.

Yaptığı açıklamalarda yerli üretimin giderek zayıfladığını, Türkiye’nin tarımda ithalata bağımlı hale geldiğini vurguladı.

Her yıl okullarda renkli kutlamalarla hatırlanan Yerli Malı Haftası’nın tarihsel olarak yerli üretimi güçlendirme amacı taşıdığını belirten Akbulut, günümüzde bu amacın gölgelendiğini söyledi. TÜİK verilerine işaret eden Akbulut, 2025’in ilk altı ayında tarım ürünleri ihracatının yalnızca %2 artarak 3,9 milyar dolara çıktığını, ithalatın ise %32 artışla 7,3 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak, oluşan 3,4 milyar dolarlık açığın “yerli malı” kavramını sorgulattığını ifade etti.

Akbulut, yerli tohumun korunmasının önemine değinerek yerli tohumların saf, genetiği değiştirilmemiş ve bölgesel üretimde daha verimli olduğunu belirtti. Ancak gerçek anlamda “yerli malı” tanımının belirsizleştiğini, ithal tohumla üretilen ürünlerin veya kaçak işçiyle yapılan üretimin de bu kategoriye dâhil edilip edilmediğinin tartışmalı olduğunu söyledi.

Gıda güvenliği konusunda da uyarılarda bulunan Akbulut, tarım ilaçlarının doğru dozda ve yasal sınırlar içinde kullanılmasının hayati olduğunu belirtti. Denetimlerin şeffaf yapılması gerektiğini vurgulayan Akbulut, gıda ve gıda hammaddelerinin kontrol süreçlerinde mutlaka gıda mühendislerinin yer alması gerektiğinin altını çizdi.

📌 Röportajın Tamamı İçin Tıklayınız


Okunma Sayısı: 26