MERHABA GAZETESİ/HAVZADA 2 MİLYON HEKTAR SU BEKLİYOR
15:2022 Mart 2024
Havzada 2 milyon hektar su bekliyor
Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Ahmet Övet, dünya nüfusunun yüzde 40’ının su kıtlığı çektiğini belirtti.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu (İKK), ‘Dünya Su Günü’ konulu basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası Konya Şubesi’nde düzenlenen toplantıya, Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Ahmet Övet, Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Hasan Özgür Yetiştirici, Çevre Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı İlker İrioğlu, Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada katıldı.
55 MİLYON İNSAN KURAKLIKTAN ETKİLENİYOR
TMMOB İKK adına açıklama yapan Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Ahmet Övet, 2024 Dünya Su Günü temasının ‘Barış için sudan faydalanmak’ olduğunu belirterek, küresel barış ve istikrara dikkat çekildiğini söyledi. Övet, “Dünya üzerinde her 10 kişiden 3’ü temiz su bulamıyor, 6’sı hijyenik, arıtılmış, güvenli suya erişemiyor. Dünya nüfusunun yüzde 40’ı su kıtlığı çekiyor. Her yıl küresel olarak tahminen 55 milyon insan kuraklıktan etkileniyor. Küresel su talebi 2050 yılına kadar ortalama yüzde 55 artması bekleniyor. 2050 yılında 2 milyar insanın temiz suya erişememe riski öngörülüyor. 4 kişiden 1’i su kıtlığı çeken ülkede yaşıyor olacak. İKK yöneticisi ve Mimarlar Odası Konya Şubesi Başkanı sıfatıyla, Dünya Su Günü’nde tüm bu risklerin önüne geçmek, var olan kıt su kaynaklarımızı korumak, bu kaynakların verimli ve sürdürülebilir yönetimini sağlamak, temiz suya her insanın eşit oranda erişimi ve suyun dengeli kullanımı hususlarında mesleğimizin tüm hassasiyetlerini göstermek zorunda olduğumuzu belirtmek isterim” diye konuştu.
YAKIN GELECEKTE YERALTI SULARI YOK OLACAK
Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan ise Dünya Su Günü’nde İKK’nin taleplerinden bahsetti. Arslan, “Yeryüzündeki ulaşılabilir tatlı su miktarı toplam su varlığının yüzde 1’inden bile azdır. Tatlı su kaynaklarının yüzde 87’si kutuplarda ve yeraltında hapsedilmiş olup akarsularda bulunan su ise toplam su miktarının ancak yüzde 1’dir. Bu nedenle, insanoğlu su ihtiyacını yüzeysel suların yanı sıra yeraltı su kaynaklarından temin etmektedir. Bu hızla gidersek çok yakın bir gelecekte yeraltı suyunun yok olup bitmesine hep birlikte şahitlik edeceğiz. Bütün sulama imkanları değerlendirildiğinde havzadaki tarıma elverişli yaklaşık 3 milyon hektar alanın sadece 1 milyon hektarı sulanabilmektedir. Halen su azlığı nedeniyle herhangi bir tesis kurulmayan ve sulama yapılamayan dolayısıyla düşük verimle tarım yapılabilen veya tarım yapılamayan yaklaşık 2 milyon hektar alan su beklemektedir. Bu nedenlerle acil olarak Konya Kapalı Havzası’na projeler gerekmektedir. Bu bağlamda TMMOB İKK olarak önerilerimiz, gelecek nesillerin güvenilir, sağlıklı ve ekonomik içme ve kullanma suyuna sahip olabilmesi için acilen etkin önlemler alınması ve uygulanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra Havzalar bazında su idaresini sağlayacak yasal düzelmemelere de gerek duyulmaktadır. Havzamızın gerçeklerine uygun tarım politikaları belirlenmeli ve buna bağlı tarım desenleri teşvik edilmelidir” ifadelerini kullandı.