TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

TÜKETİCİYE GÜVENLİ GIDA SUNMAK İÇİN EN AZ 1000 GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAM EDİLMELİDİR

TÜKETİCİYE GÜVENLİ GIDA SUNMAK İÇİN EN AZ 1000 GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAM EDİLMELİDİR
MERKEZ
Yayına Giriş: 25.12.2012 Son Güncelleme: 25.12.2012

Yönetim Kurulu Başkanımız Petek ATAMAN‘ın ülkemizde tüketiciye güvenli gıda sunmak için gıda mühendisi istihdamının önemi konulu basın açıklaması aşağıda yer almaktadır.

 

25.12.2012

TÜKETİCİYE GÜVENLİ GIDA SUNMAK İÇİN EN AZ 1.000 GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAM EDİLMELİDİR!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, köylerde hizmet vermek üzere 2.600 adet Ziraat Mühendisi ve Veteriner Hekim istihdam edileceğini ve 100 adet de gıda kontrolörü alacağını açıkladı.

Gün geçmiyor ki bir gıda krizi yaşanmasın, gün geçmiyor ki yediklerimizden biri sağlığa zararlı ilan edilmesin.

TBMM çatısı altında vekillerimiz sahte alkollü içkiler ve "kaçak" sorunundan yakınarak çözüm üretilmesini talep etti. İktidar vekilleri dahil...

Kayıt dışı, kaçak, taklit, tağşiş sorunu çözmek için ilk etapta en az 1.000 gıda mühendisi gerekli dedik...

Bu sorunların çözümü gıda işletmelerinin gereği gibi denetlenmesindedir dedik... 500.000 işletmeye 4.600 denetçiyle etkin bir denetim yapılamaz dedik...

İşletmelerin kayıt altına alınması da yetmez, işletmelerin kurulum aşamasında projelerin güvenli gıda üretimine uygunluğu kontrol edilmeli dedik...

Bakanlığın dilinden düşmeyen "tarladan sofraya gıda güvenliği", tarlada/çiftlikte on binlerce Tarım Danışmanını istihdam ederken, gıda işletmelerini uzmansız bırakarak mı sağlanacaktır? Bu zincir ancak on binlerce Gıda Danışmanı ile tamamlanırsa gıda güvenliğinden söz edilebilir dedik.

Çözümü söylüyoruz, ama çözümü bizler mi yaratacağız, yürütme mi? İktidarın vekili yakınırsa, kim çözecek bu sorunu?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nda resmi gıda denetçilerinin sadece % 25 ini Gıda Mühendisleri oluşturmakta, personel sayısının yetersiz olması nedeniyle görev tanımı gıda denetçiliğine uygun olmayan kişilere bir haftalık eğitimle gıda kontrolü unvanı verilmektedir.  Ülkemiz, tüm uzmanlığı gıda alanı olan bir mesleğe sahipken, gıda mühendislerinin bu alanda neden değerlendirilmediğini anlamak mümkün değildir. Acaba bunca gıda mühendisliği bölümü, mezunları adında "gıda" olan bir bakanlıkta çalışmasın diye mi açılmaktadır?

Bıçak kemiğe dayanmış durumdadır. Açıklanacak kadroların ve kurulan sistemin takipçisi olmaya ve ülkemizde gıda güvenliğinin sağlanması için tüm gerekenleri dile getirmeye devam edeceğiz.

 

9. Dönem Yönetim Kurulu a.
Petek ATAMAN
Başkan

 

Okunma Sayısı: 2540